Wpis z mikrobloga

@PawelW124: Ale masz na myśli taki sam "pusty" smalec?

Bo ten do smarowania chleba to jest taki z cebulką, jabłkiem, przyprawami, a i niektórzy dodają np. wędzonego boczku.

Taki czysty, wytopiony smalec to nawet zrobiony samemu średnio się na chleb nadaje...
  • Odpowiedz
@PawelW124: @metrom słyszałem kiedyś że problem leży w tym że nie jest wystarczająco długo i mocno przetopiony. Więc jak weźmiesz taka kostkę wrzucisz w garnek i przetopisz jeszcze raz powinno być ok. Nie sprawdzałem bo jak już robię smalec to wolę go robić jednak z prawdziwej słoniny/boczku. Nie ufam producentom myślę że mogą dodawać sadło i inne tłuszcze słabiej jakości.
  • Odpowiedz
@PawelW124: Nie rób smalcu na kanapki z tego z kostki. Trust me. Albo jak kolega wyżej pisał - jeszcze raz przetopić.

Do gara zmielona słonina na grubych oczkach wraz ze zmielonym boczkiem i wytapiasz - od razu masz rewelacyjne skwarki <3
  • Odpowiedz