Wpis z mikrobloga

o ja Cie #!$%@?, co się #!$%@?ło na rynku mirki? Czemu ram kosztuje niemal 2 razy tyle co na poczatku roku?

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16gb-2x8gb-3000mhz-cmk16gx4m2b3000c15r-776918/

929 zł!!!!!!!!!!!!!

Ceneo podobnie, od 780 w góre

https://www.ceneo.pl/40523418

A ja to kupiłem za 519 zł.... skąd taki wzrost cen? co się odwala?

#komputery #sprzetkomputerowy #informatyka #pcmasterrace
Pobierz Kramarz - o ja Cie #!$%@?, co się #!$%@?ło na rynku mirki? Czemu ram kosztuje niemal ...
źródło: comment_iSES8yx7mwL4DwQUOh8HIh8mCVzwEmXG.jpg
  • 18
@MaddoxX1911: xD
a ty myślisz że dlaczego Microsoft zainwestował 2mld USD w LG i ich technologie ekranów i płytek drukowanych? Właśnie po to. I by pozbawić monopolu Samsunga.
Producentów RAMU jest za mało.

Dlaczego ASUS, MSI, Sapphire nie buduje na prędce nowych fabryk skoro ich karty wyprzedaja sie w kilkanascie minut.

Bo nie podąża się za trendem tylko patrzy sie na całe zjawisko długo falowo.

Jakby tak giganci tech myśleli jak
@MaddoxX1911:
To może napisze ci inaczej byś zrozumiał.
Sytuacja z życia wzięta.

Samsung dzwoni do Quallcomm'a w gudniu 2016.
No elo Quallcomm potrzebuje twoje procesory.
- no ale mam już chętnych?
KOGO I ILU?
- htc, lg choćby.
A JAK DUŻE ZAMÓWIENIE.
- nie wiem, rozmawiamy o dostawie na marzec kwiecień maj. okolo 1 000 000 chipów.
DOBRA, BIORE 5mln chipów i zamawiam je już teraz z płatnością na jutro i
@AmonGoeth: W ogole to #!$%@? z pokreceniem jest. Samsung od LG matryce do TV kupuje i przez to LG nie bedzie mialo do swoich telewizorow. Tylko ze fabryka LG i firma ktora handluje elektronika LG to dwa rozne podmioty. ehhh dziwne te korelacje sa
@Kramarz jezeli wejdzie nowa technologia to bedzie ok. Niestety wszystko uzywa ddr4 nawet telefony. Jak bylo ddr3 i dd4 to nie bylo bajzlu. Bo fabryki mialy wydzielone fabryki do produkcji danego ukladu.
@Kramarz: popyt > podaż, coraz drożej będzie bo samochody, telefony, lodówki, pralki, telewizory, kuchenki, czajniki, ekspresy do kawy, zegarki i #!$%@? wie co jeszcze ma coraz bardziej rozbudowany systemy korzystające z coraz większej liczby pamięci