Wpis z mikrobloga

Ciekawe czy twórcom takich potworków jest potem wstyd jak myślą o tym jaki kod kiedyś napisali i o programiście który będzie go edytował. Bo mi jest wstyd jak sobie przypomnę swoje stare kody. Różnica jest taka, że ich nie wypuszczałem komercyjnie ( ͡° ʖ̯ ͡°) pic rel przykładowa funkcja z customowego FW, całość to potworne spaghetti (,) aż dziwne że nikt tego nie hacknął bo najeżone błędami - zapytania sklejane stringami bezpośrednio z parametrów od usera i te sprawy
#programowanie #php ##!$%@?
aso824 - Ciekawe czy twórcom takich potworków jest potem wstyd jak myślą o tym jaki k...

źródło: comment_k0UPdvggN1rDnzdUcpe39mWSMIBl4s8Z.jpg

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aso824: To akurat jasne - strtolower bierze pod uwagę systemowe locale i nie zamieni dziwnych polskich znaczków jeśli nie jest ustawione na coś unikodowego/polskiego.
  • Odpowiedz
@aso824: "Note that 'alphabetic' is determined by the current locale. This means that e.g. in the default "C" locale, characters such as umlaut-A (Ä) will not be converted."
  • Odpowiedz
@aso824: Przecież tak wygląda zdecydowana większość dostatecznie dojrzałego produkcyjnego kodu w PHP. ( ͡° ͜ʖ ͡°) To było pisane pewnie w jakimś PHP4 przez młodego zdolnego webdevelopera na długich przerwach.
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: Jak chcesz sobie wyobrazić coś jeszcze lepszego to wyobraź sobie pracę na legacy kodzie w VB6 w którym logika biznesowa powstała z przeróbek makr VBA które natworzyli wcześniej ludzie w Excelu ( ͡° ͜ʖ ͡°) On Error Resume Next
  • Odpowiedz
@Jurigag: na pewno zamiast pisać taką listę użyłbym czegoś sprytniejszego, chociażby wspomnianego iconv czy może transliterator_transliterate, chociaż preg też byłby OK bo taka funkcja jest używana rzadko a nie co wywołanie, więc bez przesady z tą wydajnością
  • Odpowiedz
@aso824: po pierwsze to ja bym się zastanowił po co w ogóle takie coś robić xD bo ja nie widzę za bardzo sensu tworzenia czegoś takiego co ma wywalać znaki bo tak xD
  • Odpowiedz
@Jurigag: Częstio ktoś potrzebuje takich funkcji to generowania urla żeby nie zawierały niedozwolonych znaków. Ok, tutaj przed tym ona też nie chroni ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz