Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp Cześć, pytanko dotyczące C#/Windows Forms/SQL-a. Mam aplikację w Windows Forms, która ma obsługiwać lokalną bazę danych. No i chciałbym żeby można było sobie w jakiś przystępny sposób, nie znając języka SQL przeszukiwać te baze, np pod kątem edycji danych klientów etc. Jest przycisk szukaj, pojawiają się pola imię, nazwisko, osoba wpisuje, klika wyszukaj no i pojawia się lista osób o danym imieniu i nazwisku w bazie. No i tam też żeby była możliwość edycji tych danych :) Nie mam pomysłu za bardzo sformułować to w zapytanie w Google, dlatego też pytam tutaj, być może ktoś również miał podobną rozkmine ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 12
@bi-tek: nie jestem pewien czy dobrze sformułowałem wypowiedź jednak :D Osoba obsługująca program nie zna SQLa, ja nie mam z tym problemu. Tyle że wyłuskiwanie informacji, chciałbym wrzucić w jakieś textboxy i buttony + wyniki tego wyłuskiwania żeby pokazywały się w jakiejś tabeli, z możliwością ich edycji. Chociaż te edycje, to już sam bym jakoś rozkminił.
@FishyGuy: @Bambro: @bi-tek: Piszę, projekt na zaliczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) A co do tego Linq, bo do tej pory nie użytkowałem a wydaje się ciekawe. To wspiera jakoś też obsługę między bazą danych a użytkownikiem, czy też pobiera się dane z bazy danych do jakiś struktur typu Listy/Tablice a potem na nich operuje przy pomocy Linq? Czyli jakby taki SQL ale nie bezpośrednio na
pobiera się dane z bazy danych do jakiś struktur typu Listy/Tablice a potem na nich operuje przy pomocy Linq? Czyli jakby taki SQL ale nie bezpośrednio na bazie danych tylko na strukturach pochodnych IEnumerable?

@DrizztDoUrden: o to, i możesz iterować sobie przez zbiory. Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie :P