Wpis z mikrobloga

Given a list lst and a number N, create a new list that contains each number of lst at most N times without reordering. For example if N = 2, and the input is [1,2,3,1,2,1,2,3], you take [1,2,3,1,2], drop the next [1,2] since this would lead to 1 and 2 being in the result 3 times, and then take 3, which leads to [1,2,3,1,2,3].

Czego mam użyć, żeby zapamiętywało ile razy dana cyfra pojawiła się w liście? Może zrobić hashmap w której kluczem jest cyfra, a value to będzie ile razy pojawiła się w liście?
#naukaprogramowania #java
  • 9
Może zrobić hashmap w której kluczem jest cyfra, a value to będzie ile razy pojawiła się w liście?

@Balthier: brzmi rozsądnie, ale coś nie mogę sobie wyobrazić na co komu biznesowo takie wymaganie (poza czysto akademickim sprawdzeniem się)
@ppawel: Wykonywanie zadań na www.codewars.com ma sens jeżeli chcę zdobyć pierwszą pracę jako programista jak najszybciej? Nie wiem za co się zabrać, żeby ogarnąć język w stopniu zadowalającym pracodawcę. Robienie projektu ma większy sens?
Zrobiłem zadanie w ten sposób, ale po wrzuceniu do sprawdzenia jeden test nie zalicza mi zadania. Co może być nie tak?

@Balthier: masz pełny kod testów, skopiuj je, uruchom testy lokalnie, przejdź krok po kroku wadliwy przypadek z debugerem, i uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie ( ͡º ͜ʖ͡º)