Wpis z mikrobloga

Mam kilka pytań co do BEM dla osób siedzących dłużej w temacie.

❶ Posiadam block__element--modifier zauwarzyłem, że layout ma kilka różnych bloków spoko ale element--modifier się powtarza w kilku blokach są użyte te same style dla tych elementów.
Czy spokojnie mogę zrobić text--light, text--semibold itd.?

❷ Layout font ma kolor w 95% taki sam, gdzie powinienem go ustawić wiedząc że jest w 5 blokach taki sam?

❸ Layout ma 7 wielkości fontów 10, 12, 13, 14, 25, 32 i 40. 13 jest użyty tylko jeden raz.
Czy mogę go pominąć używam rem do określania jednostek w kodzie?
Dodatkowo czy takie nazwy pasują w BEM:
text--smallest text--smaller text--smaller--info text--small text--big text--bigger text--biggest
#webdev
  • 9
@MegaZU0:

1. tak, my mamy cala liste text--bold, text--large, ja do kolorow uzywam np. text--primary, text--secondary, ale mozna tez nazwami kolorow

2. zrob dodatkowa klase i tam to ustaw, np text--primary, albo color--primary, color--light, color--white czy cos. Mozesz sobie zrobic osobny plik typography/text/settings czy cos i tam ustawic globalnie kolory dla textu, my trzymamy takie rzeczy w pliku typography.scss uprzednio ustawiajac kolory w variables.scss

3. Mozesz uzywac samych EM, my uzywamy
@MegaZU0: Co do samych nazw to unikałbym nazywania modyfikatorów po kolorach. Nazwy powinny mieć charakter deklaracyjny, mówić o tym czym jest dany element, a nie jak wygląda. Czyli np. --info, --emphasis, --highlight
Dalej - text--s-small - nie stosuj skrótów w nazwach, s kompletnie nic nie mówi. Zamiast tego możesz ten go nazwać text--extra-small.