Wpis z mikrobloga

@robekk1978: język/składnia jest bardziej giętki niż wyklikiwanie interfejsu. Do tego jest bardziej intuicyjny przy większym stopniu skomplikowania. W zasadzie jak o tym myślę to w większości aspektów linia komend bije GUI na głowę na ten moment.
  • Odpowiedz
no ba. nic sie nie zmienia w pewnych aspektach od lat 70tych

@robekk1978: nie w pewnych a w większości. GUI to też wynalazek lat 70. Programowanie obiektowe lata 60. Programowanie funkcyjne lata 50-60.
  • Odpowiedz
W zasadzie jak o tym myślę to w większości aspektów linia komend bije GUI na głowę na ten moment.

@Kryspin013: największy dar to pipe :) ale co prawda to prawda cli pokazuje potęgę przy skomplikowanych i nietypowych zadaniach. ale nie mógłbym pracować cały czas w trybie tekstowym, więc kombinacja gui i cli to w sumie najlepsza rzecz jesli chodzi o produktywnosc
  • Odpowiedz
@gryzon_c: Oooo zdecydowanie. W sumie potoki są dla mnie tak oczywiste i intuicyjne i, że aż zapomniałem o nich wspomnieć.

Co do GUI to się zgadzam dlatego napisałem w większości. Są rzeczy, które zrobisz w CLI ale będzie to wymagało dużej ilości niepotrzebnej pracy. GUI w tym względzie wygrywa.

Ogólnie to nie ma rozwiązań idealnych. Jedne się lepiej nadają lepiej do pewnych rzeczy inne do innych.
  • Odpowiedz