Wpis z mikrobloga

Jakie książki moglibyście mi polecić z tematyki II Wojny Światowej / życia obozowego? Wiem, że jest cała masa tytułów, ale interesują mnie takie w stylu Grzesiuka - czytałam jego 3 książki i bardzo mi się spodobały. Ewentualnie tematyka przedwojennej Warszawy / początków wojny - może jakieś pamiętniki? Słyszałam, że "I boję się snów" jest warte uwagi, możecie potwierdzić? Niestety nie mogę znaleźć nigdzie .mobi do taniego kupienia/pobrania ;-(
Nie wiem czy jest jakiś specjalny tag do pytania o książki, nie chcę "głównego" bez potrzeby zaśmiecać, więc jak coś to sorry ;-)

#ksiazki #kiciochpyta
  • 11
@asiakrk: jeśli chodzi o tematykę II Wojny Światowej / życia obozowego to polecam książkę "król szczurów" Clavella. Trochę inna perspektywa, bo akcja toczy się w japońskim obozie jenieckim i oparta jest na osobistych przeżyciach autora. Dość dokładnie opisane są panujące tam warunki, relacje między różnymi grupami jeńców itd. Nie chcę za dużo spojlerować, ale książkę dobrze się czyta i jeśli podpasował Ci Grzesiuk, to myślę, że ta też Ci się spodoba.