Wpis z mikrobloga

Domowe wino malinowe - półsłodkie

Składniki na 10 L nastawu:
- 8 kg malin
- 2,5 kg cukru
- pektoenzym
- drożdże winiarskie - Portwein
- 3 L wody
- pożywka dla drożdży winiarskich

Niezbędnik:
- balon 15 L
- rurka fermentacyjna
- korek do balonu
- ksylitol

Przepis:
Maliny delikatnie rozgnieć i umieść w balonie (albo pojemniku fermentacyjnym), dodaj pektoenzym i drożdże winiarskie. Po 4 dniach odciśnij sok, który wypuściły maliny (prasą do owoców lub siłą własnych rąk, wykorzystując gazę do cedzenia).

Do wyciśniętego soku dodaj ostudzony syrop cukrowy (1,5 kg cukru rozpuszczone w 1 L wody ) oraz pożywkę. Dodaj 2 L wody.

Odczekaj 2 tygodnie, obciągnij trochę wina, rozpuść w nim pozostały 1 kg cukru i wlej do nastawu.

Wino półsłodkie powinno mieć 4ºBlg.
Jeżeli cukier całkowicie odfermentował, wino można dosłodzić. Polecamy ksylitol, gdyż jest to cukier niefermentowalny.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #winodomowe #winodomowejroboty #wino #pijzwykopem #przepisy
Browin - Domowe wino malinowe - półsłodkie

Składniki na 10 L nastawu:
- 8 kg mali...

źródło: comment_XNoSO4UH4Twxk945NnuzVL45B1Xc7oQn.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz