Wpis z mikrobloga

W końcu się zebrałem, żeby złożyć film obiecany po poleceniu mojego kanału przez MokreŁapska na youtube ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Dawno nie prowadziłem monologów do mikrofonu, więc się mocno powtarzam i zacinam ( ͡° ʖ̯ ͡°).

#akwarystyka #zwierzyniecpapji
Papja - W końcu się zebrałem, żeby złożyć film obiecany po poleceniu mojego kanału pr...
  • 13
  • Odpowiedz
@rolfik_r1: Zależy o jakim sprzęcie mówimy, u mnie głębia ostrości jest mała i ryba przepłynie 1/3 szerokości i ostrości brakuje :P. Tak to też nie lubię filmów, gdzie połowa czasu to próba wyfocusowania jakiejś rzeczy i wolę mieć jeden stały kadr, coby wzroku nie męczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°).

@MandarynWspanialy: Dzięki, to, że miałem tylko 5 minut filmu pod który mogłem podłożyć swój głos mnie pogoniło
  • Odpowiedz
@Papja: kwestia wprawy. Przyjrzyj się hollywoodzkim produkcjom i też dojrzysz, że nie zawsze trafiają w punkt. Mistrzostwem świata w kwestii ostrzenia jest właśnie a6300/a6500. Potrafi w ułamku sekundy wyostrzyć idealnie. Ostrzy tak szybko, że w menu można ustawić prędkość ostrzenia na niższą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rolfik_r1: No właśnie zrozumiałem, z tego co ze swoją Natalią rozmawiałem, że nikony raczej są gorsze w wideo- ale gdyby nie to, że trudno mi ostrość ogarnąć to sama jakość i tak jest IMO super ( ͡° ͜ʖ ͡°).

@Johnny_Revolta: nie nadaję się na celebrytę youtubowego, bo dopuszczam do siebie wiadomość, że coś zrobiłem nie tak ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@Papja: raczej tak. Generalnie do niedawna Canon rządził jeśli chodzi o aparaty, teraz już raczej mamy rozłam na bojówkę Canona i bojówkę Sony/Panasonic. Sam przesiadłem się z 6d na a6500, a pewnie w przyszłym sezonie dokupie jakaś pełna klatkę od Sonego
  • Odpowiedz
@rolfik_r1: Widzę, że siedzisz w temacie więc skorzystam z okazji i się spytam ( ͡° ͜ʖ ͡°). Co byś polecał na budżetową kamerę, do filmowania akwariów głównie? Chyba, że Ty tylko aparatami się interesujesz, to nie było pytania xD.
  • Odpowiedz
@rolfik_r1: Raczej poniżej 1000zł ( ͡° ͜ʖ ͡°). Czy w takiej cenie lepiej sieknąć smartfona(bo ja mam jakieś dziadostwo huaweia, jedną z pierwszych wersji i w sumie już się nadaje do zmiany od kilku lat XD) z jak najlepszym aparatem i do tego statyw :D?
  • Odpowiedz
@Papja: chyba raczej tak, chociaż w tej kwestii nie pomogę za bardzo - nie moje budżety. Cyferkami tez nie ma się co sugerować. Szukaj sprzętu w Twoim budżecie i patrz na YT czy Ci się podoba obraz. Tylko nie porównuj np. YT z Vimeo, bo te serwisy same w sobie zupełnie inaczej kompresują filmy. Ja ze swojej strony mogę zaproponować wykopowy klasyk - dołóż 2tys i kup Panasonica G7
  • Odpowiedz