Wpis z mikrobloga

@yggdrasill: kupiłem cały zestaw startowy(10 różnych yerb) i zaczynam od campesino refrescante(miętowa), tyle że chyba troszkę przesadziłem z ilością jak na pierwszy raz.
Jak na razie się nie zniechęcam.
  • Odpowiedz
@Arturrow:
Witam Pana, ile Pan nasypał? Polecam na start sypać mniej, pić Yerba Mate smakowe, albo Mate Green, dodawać soku z cytryny/limonki, albo pić Yerbe na zimno (ładniejszy smak).
Pozdrawiam Pana i życzę miłego dnia, miłego picia.
  • Odpowiedz
@Arturrow: jak trochę popijesz to mózg powinien skojarzyć kop kofeinowy ze smakiem i zacząć go lubić.
Tak samo panowie pijący denaturat nie narzekają już na smak XD
  • Odpowiedz
@jast: właśnie czytałem parę opinii na temat yerby i prawie każdy pisze że pierwszy raz jest ohydny a po jakimś czasie jest już ok. W sumie już 3 razy zalewałem mate i już jest w miarę ok w smaku.
  • Odpowiedz
@Arturrow: Warto na początek nasypać Yerby do połowy naczynia i zalać wodą o temp. około 65 stopni. Później zacznij kombinować z ilością suszu i temperaturą osiągając możliwie najlepszy smak. Każdy ma inne preferencje.

Polecam też pić z możliwie małego naczynia. Moje ma jakieś 75ml.
  • Odpowiedz
@kici666: Lepiej zalewać mate na parę łyków. Nie chce mi się nad tym rozwodzić, bo różnice są subtelne. Uważam, że susz nie powinien się zbyt długo moczyć w gorącej wodzie. Mate najlepsza jest w niedługim czasie po zalaniu. Sama sprawdź... A jeśli jest ok jak jest, to nie sprawdzaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Arturrow: tez mam podobne naczynie (tykwa sie nazywa?) i te poczatkowe testowe probki byly spoko. Czasami znajdziesz kwiatka plywajacego ( ͡° ͜ʖ ͡°). Potem kupilem 1kg rosemonte z alledrogo. Ja sobie przy pierwszym zalaniu pomagam kostka cukru (tak wiem ze to zbrodnia ale tak samo mam ze zwykla herbata -nie umiem pic bez odrobiny cukru) i potem normalnie zalewam i jest spoko. Tylko wiecej pylu ma
  • Odpowiedz
@Marcowy_Kot: po 3 zasypach w smaku jest już ok. Teraz tylko będę musiał sobie skombinować mniejsze matero bo te jest za duże i zanim wszystko wypije to yerba jest już chłodna.
  • Odpowiedz
@Arturrow: ale to nie jest jak herbata ze zimne to nie dobre i tylko wylac. Ludzie pija zimna i zalewaja matero zimna woda i pija (terere to sie nazywa czy jakos tak - swiezy jestem w kwestii yerby jeszcze). Przegladalem wpisy teraz na wykopie i nawet w kubku mozesz sobie zalac yerbe. Mi tam pasuje matero choc racja mogloby byc mniejsze dla nowych. Mam podobny zestaw startowy nawet ta podkladke
  • Odpowiedz
@Marcowy_Kot: wole ciepłą yerbę i wiem że zimną można też pić, ogólnie teraz sypie tak do połowy naczynia, za pierwszym razem jak zasypałem na 3/4 to chodziłem jak naspidowany po tym()
  • Odpowiedz
@Arturrow: moje błędy początkującego, które sprawiły, że powiedziałem "bleee" po łyku:
- nie "odcedziłem" pyłu (no i niepotrzebnie na pierwszy raz wziąłem pylastą)
- lekko sobie dosłodziłem
- nie odczekałem aż się wchłonie
A tak poza tym pierwszego siorba bierze się i tak na #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz