Aktywne Wpisy
PodniebnyMurzyn +129
Jestem tak stary, że pamiętam, że kiedyś nie było kart w przeglądarce i każda nowa strona otwierała się w osobnym oknie
mam_spanko +227
Przecież na to każde tematyczne zero przypada na polskim YT parę kanałów, które biją na głowę to co teraz oglądamy XD
Stanowski myśli że wrzuci na swój kanał jakaś zbieraninę, każdy od swojego tematu i to nagle ma być monopol i jedyne słuszne medium XD
Każdy może mieć swoje zera wystarczy mieć dobrą zakładkę z subskrybcjami xD
Jak coś jest do wszystkiego to wiadomo do czego jest.
Albo zaczną wykorzysywać swój kapitał
Stanowski myśli że wrzuci na swój kanał jakaś zbieraninę, każdy od swojego tematu i to nagle ma być monopol i jedyne słuszne medium XD
Każdy może mieć swoje zera wystarczy mieć dobrą zakładkę z subskrybcjami xD
Jak coś jest do wszystkiego to wiadomo do czego jest.
Albo zaczną wykorzysywać swój kapitał
Załóżmy, że w 2015 roku wpłaciłem na konto na polskiej giełdzie 1000 zł. Kupowałem i sprzedawałem różne waluty i w rezultacie w 2017 roku wypłaciłem z tego samego konta polskiej giełdy 2000 zł - czyli zarobiłem 1000 zł.
Jeśli zapłacę podatek w wysokości 1000 zł * 18% = 180 zł to rozliczę to zgodnie z istniejącymi interpretacjami?
Szukając informacji w internecie nie znalazłem opisu dokładnie takiej jak moja sytuacji. Z góry dzięki za odpowiedzi.
#bitcoin
Przynajmniej ja to tak czuję po tym co sam próbowałem wykminić na tematy podatkowo-kryptowalutowe.
Interesuje mnie czy urząd skarbowy interesuje to co działo się na giełdzie czy tylko to jaki przelew wyszedł z mojego konta w 2015 roku, a jaki na nie przyszedł w 2017.
Ja osobiście trzymam się aktualnie tej opcji, że każda transakcja. Jest to chyba bezpieczniejsze zanim nadejdą jakieś regulacje i oficjalne interpretacje.
@gitasek: ciekawe jak ktoś jedzie botem i ma miliony transakcji to jak to rozliczyć
@OtozToWszystko: Prawda jest taka, że nawet oba sposoby mogą być złe albo i oba dobre. Jeszcze tego oficjalnie nie wiadomo.
Pierwsza interpretacja:
Przypuśćmy, że w styczniu kupiłeś BTC za 1000zł, a w lutym zamieniłeś to transakcją na 1120zł to masz 120zł zysku i liczysz podatek. Potem znowu kupiłeś za całe 1120zł BTC w lutym, a w kwietniu zamieniłeś na 1697zł więc masz 577zł zysku z czego liczysz podatek.
Druga interpretacja:
Druga interpretacja to właśnie to co opisałeś, ale
Kupiłem BTC za 1000zł i sprzedałem za 700zł. Następnie kupiłem BTC za te 700zł i potem sprzedałem za 1500zł. Wszystko działo się w jednym roku i żadnych pieniędzy nie wypłaciłem z giełdy.
1. Czy podatek liczę od zarobku 1500 - 700 = 800zł i poprzedzająca zysk strata nie ma wpływu na ostateczny podatek, który płacę, czy ma?
2. Jeżeli nie mam żadnych wpłat na konto
Po pierwsze pamiętaj, że
Dziekuję wszystkim ( @gitasek: @ziomekg: ) za opinie i porady.
(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Pytalem czy mam zaplacic podatek z z obrotu na gieldzie, to co mi wyszlo na plus w zlotowkach czy to co wyplacam na konto
http://www.podatki.egospodarka.pl/140316,Handel-kryptowaluta-Bitcoin-jako-prawa-majatkowe-w-PIT-36,1,70,1.html
Odezwij sie pod koniec sierpnia, wlasnie czekam na decyzje U.S.