Wpis z mikrobloga

Piwo: Tea Pale Ale Adama Cinka finalisty konkursu Kuźnia Piwowarów z Browaru Jan Olbracht
Styl: Spice / Herb / Vegetable / Tea Pale Ale
Ekstrakt: 12,5 % wag.
Alkohol: 5,6 % obj.
Goryczka: ? IBU

Warka ważna do 29.11.2017.
Podczas nalewania tworzy się fajna pianka, ale jednocześnie zanika w trakcie nalewania. I zanim przeniosłem pokal do miejsca spożycia całkowicie zanikła, pozostawiając po sobie skromną zawiesinę.
W aromacie super bomba herbaciana. Czuć earl grey i bergamotkę. Jest słodko cukrowo, ale bez przegięcia – jak w domowej lemoniadzie. Jest też słodka kremowość i ciemne ciasta – pumpernikiel, piernik z przyprawami. Ogólnie fajnie.
Kolor bursztynowy, czarna mocna herbata. Nieklarowne, z miriadami mikro wtrąceń widocznych dopiero pod światło.
W smaku słodkie, ale jednocześnie herbaciano gorzkie, z wyraźną bergamotką.
Spoko Tea Pale Ale, bo na tle innych nie jest przegięte w stronę bergamotki czy tam owoców/limonki.
Jest wyraźna kremowość a'la Werther's Original.
Wysycenie średnie+, trochę za duże według mnie, ale pasuje do całości.

Takie sobie piwo na plus.
Bardzo delikatny posmak bergamotki robi robotę.

Koszt: 9,00 golda - butelka 500 ml bezzwrotna.

[ #piwnypamietnikpestisa #piwo #craftbeer ]
źródło: comment_F3wMhghvheO2zUf8pKM5FrCR0lafFFIw.jpg
  • 3