Aktywne Wpisy
Doxori +394
To jest niesamowite jak 8 lat temu wszyscy tutaj najeżdżali na Tuska. A teraz cały wykop zawalony Tuskiem jako bohaterem i cesarzem Europy i jakiekolwiek słowa krytyki w jego stronę są już wyzwiskami, że głosujesz za pisem albo konfederacja. Jestem ciekawy jak to będzie wyglądało po 8 lat znowu. #sejm #tusk #polityka
So_what_ +64
Słyszał ktoś głośny huk/wybuch w okolicach Dąbrowskiego?
#rzeszow
#rzeszow
To jest zabieg artystyczny. Nie martw się. W Europie wiedzą kto był tym złym podczas II Wojny Światowej. Takie doszukiwanie się wszędzie przemilczeń i pogląd, że wszędzie udział Niemców być dobitnie podkreślany jest zabawny.
@skejna: Dlaczego? Jeśli op chce, niech nazywa mnie lewakiem. Jak na standardy wykopu jestem na
Uwaga spojleruje!!
dokładnie. Gdy ukryli się na łodzi i czekali na przypływ, była scena gdy chcieli wyrzucić tego francuza przebranego za Anglika bo myśleli ze jest Niemcem.
Wszędzie ludzie musza szukać spisku? To jest film psychologiczny o zwierzęcej i panicznej walce o wydostanie się z pułapki jakim była plaża. Swoją droga w filmie jest bardzo mało dialogów co tez jest czasami nieznośne bo tworzy napięcie.
@BongoBong: W Stanach natomiast nie wiedzą co niektórzy że Europa to nie jest kraj. Film jest międzynarodowy i trafia nawet do Chińczyków czy na Filipiny. Jak mam Cię traktować poważnie z takim poziomem argumentacji?
Tu nawet nie
@paziu Wątpię, żeby żołnierze w dialogach między sobą posługiwali się enigmatycznym zwrotem "wróg". Nawet na Francuza Brytole powiedzieli na filmie "frog". A o Niemcach tylko z szacunkiem per "wróg". Nie chciał wchodzić w spory? Cenzurując słowa "Niemiec", "nazista" itd. właśnie to zrobił- uparte powtarzanie w kółko "enemy" aż kłuje w oczy. W tej sytuacji bardziej neutralne jest słowo "szkop" niż wałkowane w kółko "wróg". Bo rzucanie
Natomiast pasuję ze względu na to, że wszystko zostało już powiedziane.
@kemping: A na początku nie było takiej wzmianki, że się ewakuują?
Co ciekawe, palenie bongobongów może wywoływać psychozę.
@kemping: Mnie się wydaje, że na początku była drobna wspominka o ewakuacji, ale rzeczywiście niewiele.
@kemping: Nie odbieram Dunkierki jako próby wiernego oddania historii. To długie milczenie, dziwna atmosfera na plaży, czy nieporuszanie właśnie wątku Niemców, niechronologiczne
To na tak długi film raz rzucili słowem "Niemiec" i tekstem o sałerkrałcie. Faktycznie, nie był to film o Niemcach,
@morgahard: Gdzie ty w tym widzisz upraszczanie? To jeden z niestandardowych zabiegów artystycznych tego filmu.
Myślisz, że jak nie powiedzą, że chodzi o Niemców to Niemcy tłumnie ruszą do kina i będą sobie wyobrażali, że to nie jest o Niemcach?
"Stary. Zajebisty film. Nie ma nawet o tym, że to my - Niemcy! Wunderbar!"