Wpis z mikrobloga

Był ostatnio wpis o cieście do pizzy, gdzie sam dołożyłem swoją radę, ale tym razem chciałbym zrobić puszyste i grube ciasto...

Macie jakieś lifehacki na to ? Drożdże lepiej naturalne i rozrobić, czy może być granulat Oetkera ? Może najpierw na kilka minut pięć samo ciasto żeby podrosło, a później składniki i dopiec ? Jaka temperatura ?

#gotujzwykopem #facetwkuchni
  • 7
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Arthaniel tak. W misce, pod wilgotną scierka. W ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. Ma urosnac drugie tyle. Potem tylko jak ten pan pięścią w środek i robisz co chcesz(kółko czy kwadrat) 2h to optymalny czas dla ciasta drożdżowego
@Arthaniel: Jak chcesz ciasto grubsze i puszyste to podczas zagniatania postaraj się wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza...

A najważniejszy protip: Po wyrośnięciu uformuj pizzę nie ugniatając za mocno i zostaw drugi raz do wyrośnięcia na jakieś 20 minut...możesz to trochę przyspieszyć wkładając ją (oczywiście bez sosu i składników) do piekarnika nagrzanego do ok.50 stopni ;)