Wpis z mikrobloga

Mircy spod tagu #raspberrypi i #arduino potrzebuję się upewnić. Dostałem takie cudo jak: Laserowy czujnik pyłu PM2.5 DFRobot SEN0177 i tak się zastanawiam: idzie to malinę podłączyć? ( ͡° ʖ̯ ͡°) czego nie poszukam to jest ciągle, że arduino i arduino, projektu pod malinę żadnego nie ma, bo wszyscy twierdzą, że bez dodatkowego kombinowania to nie przejdzie bo niby na wyjściach UART do danych są poziomy 5V, a nie 3.3V jak dla maliny, a w specyfikacji od producenta jest wpisane, że poziomy są 3.3V...
Próbował to ktoś pod maliną odpalać i mu się udało? Nie bardzo widzi mi się ryzykowanie uszkodzeniem maliny jak się okaże, że są jednak poziomy 5V zamiast 3.3V, ale jak nikt nie próbował to zaryzykuję, raz się żyje, chociaż najpierw wolę zdobyć cenne informacje z mirko ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 10
@gozwei: dzięki wielkie, poczytam i o coś takiego mi właśnie chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sobed: no i tutaj też wrzucasz ten konwerter poziomów logicznych i tu nie wiem czy jest taka konieczność, w tym co wysłał @gozwei to niby jest konwerter, a wedle specyfikacji producenta wygląda, że nie ma takiej potrzeby:
"Pin 1 VCC Positive Power
Pin 2 GND Negative Power
Pin 3 SET Mode
@gozwei: i działa to bezproblemowo z tym konwerterem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najwyżej dokupię sobie ten konwerter i może zaryzykuję i spróbuję bez, w myśl tego co producent czujnika napisał, że poziomy są 3.3V