Wpis z mikrobloga

Przymierzam się do wymiany szkieł korekcyjnych w okularach. Mam jakieś plastiki z antyrefleksem, podobno z JZO. Zwykłe sferyczne minusy. Po około 2 latach używania po antyrefleksie nie ma już śladu i są tak porysowane że kierowanie samochodem nocą stało się męką.
Jaki model szkieł i jakiego producenta wybrać? Może warto wrócić do szklanych? Wiem że więcej ważą, ale może tak szybko nie porysuję?
#okulary #okulista #optyk #optometrysta
  • 5
możesz zrobić sobie szklane ale przy upadku musisz liczyć się ze zniszczeniem. Jeżeli miałeś podstawową soczewkę z AR to mógł się zniszczyć. Ja sprzedaję soczewki firmy Hoya i mam takie z wielowarstwowym AR i blue control-em. Sam takich używam i jestem zadowolony. Polecam też soczewki essilora lub carls zeissa który wg mnie jest najlepszym wyborem.
@bar-tender: ok, dzięki, a jakiś konkretny model? Bo nawet JZO robi ich kilka i skoro cenowo różnią się wyraźnie, to i innymi cechami pewnie też. No i orientacyjna cena dla klienta jak byś mógł.
PS Nie pracuje w biurze, więc zdarza mi się gębę i okulary zapryskać błotem. Niby na sytuacje awaryjne mam czystą miękka szmatkę w pogotowiu, a w domu czyszczę wyłącznie poprzez mycie, ale mimo to jakimś cudem okulary
@totalski: Jeśli chodzi o JZO, to najbardziej twarda a jednocześnie najbardziej uniwersalna powłoka to Ideal Max UV - na prawdę dobra soczewka powłoka, zwłaszcza jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Przyznam, że poprzednie okulary musiały mieć jakiś słaby antyrefleks bo jego ścieranie podczas w miarę normalnego użytkowania) podchodzi pod reklamację. Wiesz może co to dokładnie było? Masz opakowania / dokumentację?
@totalski: Ogólnie soczewki z tworzywa zawsze będą podatne na zarysowania w wiekszym stopniu, (w zalezności od jakości powłok AR) niż szklane. Kwestia JZO - musisz pytać sprzedawcy bo ani ja, ani nikt odemnie z salonu nie pracował na ich produktach więc cięzko stwierdzić. Nie wiem jak jest z gwarancją ale np. Hoya ma 3 lata gwarancji na powłoki więc możesz próbować.