Aktywne Wpisy

KwasneJablko +15
Smacznego mi
źródło: temp_file6278247077328915740
Pobierz
Endorfinek +61
Przyjechałem na SOR i nawet nie ma kolejki, żadnego pacjenta.
Lekarza z resztą też.
Lekarza z resztą też.
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file6278247077328915740
Pobierz
Wykop.pl
To mój pierwszy raz z takim nieco bardziej skomplikowanym zadaniem, wcześniej VPS or sth - miejcie litości :) Taguje nieco więcej bo pewnie eksperci się znajdą :) Proszę o możliwie proste rozwiązanie.
#webdev #hosting #amazon #linux #administracja #serwery
@fervi: ok load balancer to pojęcie mi znanie z teorii, ale nigdy nie robiłem tego. Jak się rozwiązuje problem synchronizacji bazy danych? Powiedzmy mam 2 serwer, na których są 1:1 kopie strony i jak zrobić żeby z każdą zmianą w bazie danych wykonywała się ona również na innym serwerze? I jakie problemy mogę napotkać ?
Jeśli potrzebujesz uptime z dużą ilością dziewiątek to zazwyczaj stawiasz więcej niż jeden serwer. Albo wybierasz dostawcę VPSa który ma więcej niż jeden serwer.
Później konfiguracja zależy od tego co chcesz uruchomić na tym serwerze - przed serwerem będziesz miał jakiś specyficzny loadbalancer, np. haproxy czy coś co będzie kierować ruch do działających
Do baz danych najczęściej stosuje się replikacje; konfigurujesz dwie bazy danych, pozwalasz im rozmawiać między sobą i jedna z baz danych ("master" / "primary") przesyła drugiej wszystkie informacje ("slave" / "secondary"). W ten sposób secondary jest kopią mastera. Jeśli master przestanie działać to musisz skierować ruch do secondary - albo przez ręczną zmianę albo jakimś automatem.
@sometwo: jak ktos gwarantuje stuprocentowa dostepnosc to klamie.
Co do samych serwerow to ATMan ma w Polsce tego typu uslugi i maja dobre polaczenie do wszystkich (sa operatorem plix).
Reszta to kwestia architektury jaka zaprojektujeszi wdrozysz oraz kasy jaka moze zostac na to przeznaczona.
https://www.atman.pl/pol_m_Serwery-dedykowane_Serwery-dedykowane-zamow-online-168.html
Choc mozliwe ze bardziej cie zainteresuje ich
Dopasujemy serwer do Pana potrzeb, bądź zaproponujemy jedną z naszych gotowych konfiguracji.