Wpis z mikrobloga

Cześć
Uczę się Symfony. Backend coraz lepiej ogarniam, ale docelowo pragnąbym zostać fullstack devem. I tu mam gdyż problem frontowo jestem nieźle zacofany, wcześniej pracowałem sporo z WP (backend) i kiedy trzeba było importować assetsy to robiło się to na pałę tzn registerscript, includestyle i jedziesz ;)
Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych. Przypuśćmy, że kupiłem na themefost front bootstrapowy w czystym html/js/scss i chciałbym teraz porobić z tego twigi i użyć w mojej aplikacji symfonowej. Czy można zrobić to jakoś łatwo, czy nie obejdzie się bez nauki node.js, bowera, gulpa itd.. Jeśli nie to od czego zacząć?
#php #symfony #webdev
  • 3
@wojciech_dynamo: jak ogarniesz Twiga to pójdzie łatwo. Sam tak przerabiam, jeśli nie ma opcji na gotowy szablon pod Twiga. Prosta sprawa i zajmuje niewiele czasu.
Inny temat jak chcesz mieć Twiga + front-end framework na JS, który korzysta z osobnych szablonów. Więcej roboty czeka.
@wojciech_dynamo: zależy od projektu i wymagań. Najczęściej style wrzucam tak jak są, bo są wynikiem pracy gościa od szablonów, który generuje je już zminimalizowane i skompilowane przez SASS i jak trzeba nanieść zmiany/poprawki to dostaje znów gotowy zestaw.
Jak masz wszystko luzem i zrobić samemu, to możesz użyć np. webpacka. Z Symfony Assetic już chyba mało kto korzysta.