Wpis z mikrobloga

Poniższe zdjęcia dobitnie wg mnie dowodzi, że Polacy jeszcze nie dorośli do wolności i trzeba ich zapakować w ramy bo inaczej zaraz wycudują coś podobnego jak poniżej. Ładna, może nie bardzo zadbana, elewacja kamienicy z-----a.

To samo ze sraczką reklamową na przedmieściach.

Jednak dopiero za parę pokoleń będzie można zaufać obywatelowi, że zadba o zgodność z otoczeniem tego co wymyśli.

#poznan #lazarz #zalesie
ludzik - Poniższe zdjęcia dobitnie wg mnie dowodzi, że Polacy jeszcze nie dorośli do ...

źródło: comment_VBOVkzp7HDQYhn0avkoLlRWDyTA36h1M.jpg

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ludzik: Miasto powinno zrobić księgę z identyfikacją wizualną danej dzielnicy/miasta i tyle. Dozwolone takie i takie kolory, taki i taki kształt, taki i taki materiał, a nie k---a losowa farba, bo akurat była w promocji w markecie. Szkoda strzępić ryja xD Lepiej hurr durr państwo uciska, a potem krajobraz wygląda jak śmietnik.
  • Odpowiedz
@ludzik zgodzę się z tym, że niektórzy ludzie nie mają za grosz poczucia estetyki - i to bym krytykował - ale okraszenie tego komentarzem, że Polacy nie dorośli do wolności, trzeba ich wsadzać w ramy i że zmiany potrwają kilka pokoleń to gruba, gruba przesada.
Po trzystu latach traktowania Polaków jak durni nagle nauczą się wkomponowywania się w otaczającą ich estetykę?
  • Odpowiedz
Tu problemem jest raczej to, że nie wszyscy mają wbudowane poczucie estetyki. Tego oczywiście można się nauczyć

@a__s: To typowe myślenie życzeniowe szczerze mówiąc.

no tak, bo wolność jest od tego by robić tak jak chcą inni XD

@bluehawaii91: Sami wolnościowcy mówią że wolność jednej jednostki kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiej. Toteż dlatego sąsiadowi obok nie wolno ot tak odpalić sobie na posesji sortowni śmieci
  • Odpowiedz
Po trzystu latach traktowania Polaków jak durni nagle nauczą się wkomponowywania się w otaczającą ich estetykę?

@Bartpabicz: Właśnie owe ramy mają ich nauczyć. Jeśli nie państwo/prawo to pozostaje tradycyjnie lać się po mordach. Nie jestem fanem GW, żeby nie było, ale jednak postkomunistyczne narody mają tendencje to lubowania się w kiczu.
  • Odpowiedz
Nie jestem fanem GW, żeby nie było, ale jednak postkomunistyczne narody mają tendencje to lubowania się w kiczu.

A to coś złego? Niech każdy lubuje się w tym czym chce.
  • Odpowiedz
  • 0
@a__s

Tego oczywiście można się nauczyć, kłopot w tym, że nas się tego nigdzie nie uczy.

Ależ oczywiście, że się uczy. Tylko Polacy nie dorośli do tego żeby się 'poczucia estetyki' dobrowolnie uczyć.
  • Odpowiedz
@ludzik Poki co dotyczyc bedzie Starego Miasta, ale wladze w koncu zaczely prace nad Parkiem Kulturowym, ktory bedzie regulowal takie sprawy. Miejmy nadzieje, ze uda sie go ustanowic szybko, a pozniej prace rozszerza sie na reszte Poznania. :)
  • Odpowiedz
@ludzik: @a__s: myślicie, że ludzie gdzieś mają takie "wbudowane poczucie estetyki"? Często ludzie zachwycają się np. Szwecją, że takie ładne te domki i do siebie pasują. Nie wiedzą, że tam to jest ustalane z góry, budujesz dom i nie możesz sobie wygrać za bardzo koloru. Spotkałem np. gościa, którego żona wymarzyła sobie tam niebieski domek. Takiego wała, na planie ma być, że różowy, i nieważne co chcesz sobie
  • Odpowiedz
@jestemporem: Kurde, bałbym się tam zajrzeć. Właściwie lokal wygląda na zamknięty :D Ciekaw jestem jak będą szły te próby zrobienia z Łazarza drugich Jeżyc- już jedna droga knajpka jest w pobliżu, niedługo pierogarnia. Na Głogowskiej takie lokale się utrzymują ale ciekawe jak będzie z tymi w głębi ;)
  • Odpowiedz
@ludzik: Wygląda słabo, ale wciąż lepiej niż szare kamienice, apteka łazarska, ciąg sklepów z sukniami ślubnymi na początku Głogowskiej, spożywczak przy skrzyżowaniu Głogowskiej i Limanowskiego albo te obrzydliwe szyldy wzdłuż Głogowskiej.
  • Odpowiedz
Tu problemem jest raczej to, że nie wszyscy mają wbudowane poczucie estetyki. Tego oczywiście można się nauczyć, kłopot w tym, że nas się tego nigdzie nie uczy.

@a__s: "byt określa świadomość", jeśli chcesz by bydło zachowywało się jak należy, a nie masz możliwości nauki tego bydła to najlepiej zmusić bydło.
Jeśli by tego pilnowano, to następne pokolenie już by miało estetykę w genach, a tak chlew, bród i ubóstwo.

To
  • Odpowiedz