Wpis z mikrobloga

Planuję złożyć niedługo kompa i tak sobie wymyśliłem 1080ti + 6700K (kaby lake nie chcę bo raz że drożej [za nikły przyrost mocy] a dwa że intel świruje ze wsparciem win7. Ze skylake na Win7 imo pewniej) + 16ramu.

Żeby to wszystko złożyć do kupy brałem pod uwagę Gigabyte GA-Z170-GAMING K3 która wydaje się ok i ma dobre opinie, cena dobra, ja nie potrzebuję żadnych fajerwerków (chłodzenie będzie powietrzem jeśli to ma znaczenie).

ALE nie dużo drożej wychodzi Asus Z170 PRO GAMING. Z tego co widzę ma na I/O te nowe USB jedno, jedno więcej zwykłe USB i wyjście optyczne audio. Wszystkie rzeczy przyszłościowo może przydatne.

Czy jest jakiś inny powód dla growego casuala (komp raczej do pracy), który nie będzie sie bawił w WC ani jakiś mocny OC (jeśli w ogóle) dopłacać do tej płyty asusa poza tymi portami (które na chwilę obecną też raczej zbędne)?

Jestem cicholubem a słyszałem że Asus ma dobrą obsługę wentylatorów histerezami z poziomu biosu? Prawda to? Czy Gigabyte też ma jakąś/wystarczającą obsługę wentyli?

#pcmasterrace #komputery
  • 15
@Septiusz: No nawet jeśli to jest TB o jest mi to na najbliższą przyszłość zbędne. Tak samo jak optyczne audio (chociaż tu bardziej prawdopodobne że szybciej wykorzystam). Dlatego się zastanawiam czy jest coś innego co przemawiało by dla mnie za zakupem Asusa nad Gigabajta.

@czarny_i_zly: no ten GB ma 6xUSB a Asus 7xUSB i jedno te USB typu C. Tak czy inaczej nie jest to dla mnie argument bo C
@czarny_i_zly: acha. No tak, te dodatkowe 2 USB w asusie to 2.0 więc najpewniej ma mniej wyjść 2.0 z płyty o 2. To rzeczywiście lepiej te jedno zwykłe niż C.

A coś więcej możesz powiedzieć, czemu lepiej może by wybrać Asusa? USB ogólnie jest tyle na współczesnych płytach że w jakiejkolwiek konfiguracji będzie wystarczająco.
@czarny_i_zly: Nie nie, nie mówię że mówisz, tylko może masz jakiś argument czemu byłoby lepiej dopłacić tą 100 do Asusa.

Masz płytę Asusa to pewnie masz ten sam bios. Kombinowałeś coś z kontrolerem wentylatorów? można sobie każdemu ustawić histerezę obrotów zależną od temperatury na przykład?
@Curry_: Jest graficzne ustawianie każdego z wiatraków oddzielnie, ale np. nie można wiatraka wyłączyć całkiem, ani zejść z obrotami poniżej minimum ustalonego przez bios. To drugie strasznie mnie denerwuje, bo buda mogłaby być bezgłośna w idle, a nie jest.
No i nie mam argumentu na dopłacanie 100 do asusa, nie mam sentymentu do marki, działa tak samo jak gigabyte czy msi.