Wpis z mikrobloga

@ponurychlopiec: Na co dzień mam do dyspozycji kombi, a to ma być jako drugie auto w domu - na dojazdy do pracy i do sklepu - dla tego małe, poza tym nie ma miejsca na podwórku na drugie duże.
  • Odpowiedz
@woj-cie: to nie lepiej coś większego, jakiś Golf 4 + LPG? W dieslach starszych zawsze coś do roboty jest. Nie ma co wierzyć, w 200k km moim zdaniem. Grupa VW całkiem dobrze się trzyma z wiekiem i nie widać przebiegu. Ostatnio oglądałem Octavie 540k km przebiegu, może ze 200k bym jej dał ale nie więcej
  • Odpowiedz
@woj-cie: w 1.5 dci się nie pchaj, ten silnik był ok jak był nowy i jeśli lało się bdb paliwo i oleje, dbało to służył długo (ale nie bezawaryjnie). Ale przy używanym to loteria na maxa.
  • Odpowiedz
@maciek30_pl: Najlepiej byly golf 4, ale nic godnego uwagi z tego co zjeździłem po okolicy nie ma, a to Polo jest na miejscu i tak od niechcenia obejrzałem i mnie zaciekawiło.
W domu jest Passat B5 z 410 kkm licznikowymi - dalej jeździ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@woj-cie: A no chyba, że tak. Ja po prostu jestem mocno uprzedzony do tych małych samochodów i do diesli :D

Obejrzyj dokładnie, sprawdź miernikiem słupki itp, bo blachy to i tak jeden pies czy były robione. Zobacz czy się nie leje od spodu i czy gumy już mocno wytrzepane. Jak wszystko ok to kupuj. Nigdy nic złego o 1.4 TDI nie słyszałem osobiście :)

"B5 z 410 kkm" bo to Passat
  • Odpowiedz
@ponurychlopiec: dziś mi się tylko śmieszki tu trafiają... Napisałem wyraźnie, żeby słupki zmierzył czy z 2 nie ulepiony a nie blachy czy w oryginalnym stanie... Nawet w aucie za 5k trzeba się czuć bezpiecznie, a nie myśleć, czy się nie złoży jak pudełko zapałek po stłuczce parkingowej...
  • Odpowiedz
@woj-cie: jeżeli to ma być pierwszy samochód na bujanie się po mieście, raz na jakiś czas urlop/wyjazd na weekend, to szukałbym czegoś z silnikiem benzynowym (raczej z małym tak do 1.2 - ceny OC, poza zainteresowaniem handlarzy. Polo to dobre samochody, ale ciężko o coś zadbanego. Utrzymanie klekota będzie droższe, niż w przypadku benzyny np większość silników diesla ma turbo. Jeżeli planujesz troszkę więcej jeździć - pomyśl nad LPG (można kupić
modzelem - @woj-cie: jeżeli to ma być pierwszy samochód na bujanie się po mieście, ra...
  • Odpowiedz
  • 0
@ScaRRyMaN: jest do wydania 10k. Do pracy w jedna stronę jest 20 km przez górki i większość poza terenem zabudowanym. Benzyna meczy się dość na tych podjazdach. Jak coś to minimum 1.6 / 100km. Myślałem tez o Getz 1.6 w automacie.
  • Odpowiedz
@woj-cie: Jak męczy się bzyna to redukcja ( ͡° ͜ʖ ͡°). Getz jest bardzo spoko, tylko chyba ma archaiczny automat (4 biegi? nie pamiętam). Pancerne auto. Jedyne co się psuje, to zamek i klamka tylnej klapy (jak w każdej starszej Kii czy starszym Hyundaiu). Myślałem, że to 20k to jest budżet ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją drogą zadowolony byłbyś również z Picanto. Mniejszy
  • Odpowiedz