Wpis z mikrobloga

Dzien dobry, blagam o pomoc, nastepujacy problem, kupilem 2 kosci pamieci ram, 2x4 gb, mam windowsa 7, 64 bity, wyglada na to, ze jedno gniazdo na ram jakby nie dziala, bo gdy probuje na 1 kosci w tym gniezdzie odpalic kompa to se ne da, w drugim gniezdzie obie kostki sa ok, zagwostka jest jednak to, ze przed rozbieraniem komputera (jakies 10 godzin temu) mialem 6 gb ramu, 4+2 i normalnie wszystko smigalo. Co ciekawe teraz tez niby widzi te druga kosc 4 gb, bo mam w moim komputerze wyswietlone 8gb ramu, jednak jedynie 3,96 "uzywalne", co to moze byc, prosze o pomoc. Czy mozliwe ze cos zle na plycie glownej podlaczylem? A dodam, ze w biosie tez widzi 4 gb uzywalnego ramu.

#informatyka #pomocy #problem
  • 11
@Adekop: ostatnio u kumpla mielismy podobny problem gdy dokladalismy 2x4 do jego 2x4, przy niektorych konfiguracjach nie odpalał się komputer, przy niektórych nie wykrywało czegoś, poprzekładaj w inne 'wejścia', zerknij instrukcje jak się 'mostkują' czy 2 z 4 i 1 z 3 czy 1z 2 i 3 z4 itp
@Adekop: Profesjonalistą nie jestem wiec slownictwa profesjonalnego nie uzyje. Masz 4 wejścia na kości ram, każda ma swoją 'liczbe', jak masz np. 8gb w 2 kościach to one są na duo i powinny byc tak wsadzone jak się łączą :D. Mozesz tez zobaczyc jak masz w biosie ustawienia kosci ram zrobione, najlepiej miec wszystko na auto