Wpis z mikrobloga

Chcę sprawić sobie Phantoma 3 Standard. Czytałem i oglądałem sporo recenzji i wydaje mi się, że dla mnie będzie odpowiedni na początek. Chcę sobie coś ponagrywać, pobawić się i uzupełnić filmiki z go pro o fajne ujęcia. Czy jest może coś krytycznego przez co odradzalibyście taki wybór? Drugie pytanie: czy baterie dodatkowe serio są tak drogie i nie ma chińskich zamienników?
#dji #drony
  • 10
@mlodymedyk: są chińskie zamienniki, ale chyba bym nie ryzykował zabicia kogoś oszczędzając 200zl. Co do minusów - potrafi po 200m zerwać sygnał. Miałem ponad rok, fajnie się latało, niedawno rozbiłem i kupiłem Mavica
@mlodymedyk: z tymi 25 minutami to tak średnio, mnie na standardzie udało się maksymalnie wyciągnąć nieco ponad 20 minut, według airdata.com to i tak był bardzo dobry wynik. Zazwyczaj wystarczało mi jednak 10 minut na nagranie tego co potrzebowałem, potem jeszcze chwilę latałem dla funu albo żeby poprawić ujęcia i lądowałem przy 30% żeby nie przeciążać baterii.
Pobierz
źródło: comment_7LevbUzfGwzkwvL11uIAU4vpjPrWASsG.jpg
@only: Rozumiem. A tak około jak długo ładować trzeba do 100%? Zastanawiam się czy na przykład taki wypad na Mazury na jeden dzień to wiadomo, 3-4 miejsca ładne do nagrania to czy uda mi się na jednym ładowaniu zrobić, bez latania dla funu?
@mlodymedyk: już nie pamiętam dokładnie, chyba coś koło dwóch godzin?
Myślę, że spokojnie dasz radę jak już opanujesz latanie. Specjalnie kupiłem ładowarkę samochodową ale nigdy nie potrzebowałem jej użyć, te 20 minut spokojnie wystarczało mi na nagranie nawet kilku miejsc. Oczywiście przy dużym wietrze bateria może rozładować się znacznie szybciej.
I tak jak @rolfik_r1 pisał wyżej, czasami bardzo szybko potrafi zgubić zasięg. Teraz nie kupiłbym już standarda, wolałbym dopłacić do Pro
@mlodymedyk: tak. Problem w tym, że jeśli między pozycją drona w momencie utraty sygnału a pozycją startową znajduje się jakiś wysoki obiekt (wyższy niż ustalona wysokość lotu podczas powrotu) to dron po prostu w niego wleci. No i jeśli w tym czasie kręciłeś jakieś fajne ujęcie to będziesz musiał zaczynać od nowa. Raz trafiłem na takie miejsce gdzie dron gubił zasięg po 100 metrach, nie mam pojęcia co mogłoby tego przyczyną.
@mlodymedyk: standard potrafi zgubić sygnał w szczerym polu, bez drzew i innych przeszkód, dlatego rozważyłbym zakup bardzo mocno. Miałem, korzystałem, szybko sprzedałem. Połączenie po Lightbridge (od P3 Advanced wzwyż) zapewnia zupełnie inny komfort latania, nagrywania i kontroli nad dronem. Standard jest spoko, jak latasz wkoło domu albo robisz zdjęcia blisko użytkownika, do wszystkiego innego polecam od Phantoma 3 Advanced wzwyż :)
Oczywiście musisz też pamiętać o obostrzeniach dotyczących korzystania z dronów
@mlodymedyk jako posiadacz phantom i mavica, szczerze polecam p3s. To prawda co przedmowca wspominał. Baterii lepiej nie kupować od chińczyka i zasięg może się urwać przy 400m po czym ptaszek zaeraca do Ciebie (o ile tak ustawiłes w opcjach) bywa tak zazwyczaj w środowisku miejskim z wieloma sieciami które zakłócają. Są na to metody. Wystarczy podkŕecic dbm i odblokować kanał 13 i zasięg nie staje się problemem. A kamerka naprawdę jest więcej
Pobierz
źródło: comment_4k4DoH1CNesBvlqL18iRN8EcRgOIbnCm.jpg