Wpis z mikrobloga

@Andczej:
1. jak jest z cłem za telefony z Chin? Jeżeli zamówie Xiaomi, za które zapłace ok. 850zł - jaka jest szansa, że zapłacę clo + vat? I jak można tego uniknąć?
2. Gwarancja na xiaomi. Niby otworzyli w Polsce oficjalny sklep xiaomi, ale czy jak kupie telefon z chin to gwarancja obowiązuje tylko wchinach? Czy w tym oficjalnym sklepie w Polsce również będzie obowiązywać?
3. jeżeli telefon ma napisane INTERNATIONAL
@Komaryt:

1. Cła brak na telefony, może być VAT ale to loteria, Gearbest przy paru rzeczach ma PriorityLine który zmniejsza szanse na VAT, podobnie Banggood ma PDM.

2. Nie Xiaomi, tylko pośredni ABC Data, to ogromna różnica. Gwarancja w Chinach

3. Podpisy czasem są różne, jeśli chcesz konkretnie wiedzieć to podrzuć link to ci powiem co w nim jest.
3. jeżeli telefon ma napisane INTERNATIONAL VERSION - to znaczy że w PL będzie wszystko okej z zasięgami, internetem i oprogramowaniem telefonu?

@Komaryt: patrz na częstotliwości 3g i LTE. Szukaj takiego który obsługuje wszystkie nie tylko część bo będzie lipa
@Komaryt: widać że nowy w Chinach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

to jest ten telefon niby z 820$ na 224$ przeceniony i zastanawiałem się nad jego zakupem.

tak działają chińskie sklepy, 100000$ przecena na 200$ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Telefon nie obsługuje B20 LTE, jednego pasma wykorzystywanego na zadupiach, jeśli nie masz zamiaru pobierać na wsiach setek GB przez telefon to nie poczujesz problemów,
@Andczej: pakiety używam dość rzadko i głównie do yanosika. No mieszkam trochę na zadupiu i jest problem z zasięgami u nas momentami.

widać że nowy w Chinach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

tzn? nie jest nowy? :D

Patrzyłem na xkom to xiaomi mi5 32gb z gorszym procesorem za 1800zł jest, więc wydaje mi się że jest to okazja, aczkolwiek boję się o ten VAT
@Komaryt: 820$ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzisiaj był [za 199$](https://www.wykop.pl/wpis/24260917/nie-ma-priority-line-ale-tez-jest-zajebiscie-ʖ-xi) jest duża szansa, że jutro też będzie. International w tym wypadku to system obsługujący wiele języków, bo pasma B20 w nim nie ma.
W tym wypadku lepiej wziąć z Banggood
Xiaomi Mi5 - 3/64 GB biały w cenie 219,99$ i wybrać przesyłkę Priority Direct Mail - zmniejsza szanse na VAT, co w przypadku Gearbest
@Komaryt: Nowy chodzi o to że ty nowy w chińskich tematach jesteś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

xiaomi mi5 32gb z gorszym procesorem

Procesor ten sam ale gorsze taktowanie i wolniejsza pamieć
@Andczej: no ja nowy, zamawiałem jedną rzecz z aliexpress w życiu i doszło bez problemu, ale to była rzecz za 40zł a tutaj jednak boje się o te 900zł, żeby nie wywalili mi VATu i żeby z gwarancją było wszystko okej :/
tak.. wiem, że cebula :D
@Komaryt: bardziej się to opłaca, bo w przypadku Gearbest możesz zapłacić dodatków 215zl VATu, a tutaj szanse na to są bliskie 0. Do tego cena też dobra. Gwarancja rok czasu z realizacją w Chinach - czasami się mogą zgodzić na naprawę w PL, jeśli dla nich to też będzie bardziej opłacalne.
@comielipsa: nie ma, przy płatności PayPal przez 180 dni ma się ochronę kupującego no można odesłać telefon, gdy się popsuje. Ogólnie Nb gwarancja działa tak, że trzeba podjąć do Chin, W Polsce jeśli chodzi o naprawy jak gniazdo ładowania, to wiele serwisów się tego może podjąć i jeśli sklep zgodzi się z wycena serwisu, to zwróci kasę za naprawę na miejscu