@michal-suski: Oczywiste oczywistości, ale podstawy zawsze warto promować. Należy dodać że takie sanki, można wzbogacić wieloma jigami. I dalej dzięki temu robić połączenia, cięcia kątowe jak na pilarce kątowej i tak dalej.
@sins: Trochę dałem jak za taką maliznę - 620 z wysyłką. Ale powierzchnia po cięciu jest jak po heblowaniu, a sama piła tak równo chodzi że normalnie nic nie muszę poprawiać.
@michal-suski: Użyj sklejki w kolejnych saniach, szkoda wysokości cięcia. No i stabilniejsze. Ja mam zajebistą kapówkę, a stołową gównianą (ryobi 1800 rts) z luzem pomimo wymiany łożysk. Nawet sofstartu nie miała (ale dorobiłem). Krzywy stół, krzywa culaga, nie trzymająca równo culaga itp. To mnie blokuje. Najchętniej to sam bym zbudował stołową bez pochylania tarczy - np. z pilarki ręcznej od graphite.
@Sandman: Widzę, że masz te same problemy co ja...Sklejki bym użył, gdybym posiadał, to był tylko szybki test, czy w ogóle będzie to w końcu na tej pile działać. Niestety do obi mam 30km, następnym razem kupię trochę sklejki 10mm i machnę nowe, większe sanki. Zastanawiam się też nad zastosowaniem deski do krojenia jako płóz, widziałem to na kanale shop built (YT). Co do piły z ręcznej pilarki - wszystko spoko,
@michal-suski: Płozy z buku najlepsze, czyli... Tak jak większośc dech do krojenia :) Dobrze kombinujesz. Tak naprawdę, to nie potrzeba wielu regulacji. W większości zastosować wystarczy zwykłe cięcie 90st. Wysokośc cięcia to już idealnie. Pochył tylko komplikuje konstrukcję i wprowadza niedokładności. A masz strugarkę? To jest właściwie podstawa w takim "pierwotnym" stolarstwie.
@Sandman: Mam ukrainke na 230V z wałkiem 3 nożowym o szerokości 20cm, idealna do małego strugania i można też założyć piłę - rozcinam nawet 6cm dębowe dechy, tyle że nie ma ona regulacji wysokości. Zdziwiłbyś się jakie to potrzebne, choćby do połączeń typu half lap czy wycinania czopów ( ͡°͜ʖ͡°)
http://pseudostolarka.pl/2017/05/17/proste-sanki-do-cyrkularki-table-saw-crosscut-sled/
Nie mniej mam ciekawostkę dla każdego, kto używa cyrkularki - warto zrobić sobie takie sanki, cięcie poprzeczne od razu lepiej idzie. #pseudostolarka
Należy dodać że takie sanki, można wzbogacić wieloma jigami. I dalej dzięki temu robić połączenia, cięcia kątowe jak na pilarce kątowej i tak dalej.
Ja mam zajebistą kapówkę, a stołową gównianą (ryobi 1800 rts) z luzem pomimo wymiany łożysk. Nawet sofstartu nie miała (ale dorobiłem). Krzywy stół, krzywa culaga, nie trzymająca równo culaga itp. To mnie blokuje. Najchętniej to sam bym zbudował stołową bez pochylania tarczy - np. z pilarki ręcznej od graphite.
Tak naprawdę, to nie potrzeba wielu regulacji. W większości zastosować wystarczy zwykłe cięcie 90st. Wysokośc cięcia to już idealnie. Pochył tylko komplikuje konstrukcję i wprowadza niedokładności.
A masz strugarkę? To jest właściwie podstawa w takim "pierwotnym" stolarstwie.