Wpis z mikrobloga

Mam problem z założeniem konta w banku w UK. Wymagany jest "proof of address" mam tylko list z NIN oraz umowę o pracę ale w HSBC powiedzieli że to za mało. Poradzili mi żebym przyniósł jakiś rachunek (np. za gaz) na którym jest moje imię i adres ale nie ma #!$%@? żeby mój landlord dopisał mnie do jakiegoś rachunku. Nie wiem jak to załatwić.
#uk #londyn #banki
  • 13
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: spróbuj z kartami lojalnościowymi, tesco, nektar, bp, co tam znajdziesz.
w skórcie: bierzesz kartę na punkty w tesco, rejestrujesz na obecny adres, przysyłają ci list powitalny z twoimi danymi i adresem, na adres gdzie aktualnie jesteś. u mnie podziałało.
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: Okazuje się, że najłatwiej założyć zza granicy konto na podstawie polskiego proof of address - nie mogą Ci odmówić póki UK w Unii - masz wtedy brytyjskie konto dla nierezydentów. Możesz tam normalnie przelewać pieniądze etc, a jak już po jakimś czasie będziesz mieć proof of address angielski to zakładasz konto lokalne.
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: ostatnio zakładałem konto w Metro Banku. U nich wystarczy potwierdzenie z NIN i potwierdzenie od pracodawcy, że pracujesz w tej firmie - jedyny psikus jest taki, że musi być ono adresowane bezpośrednio do oddziału, do którego się udasz zalożyć konto.

Polecam spróbować na początku bez tego potwierdzenia - mają otwarte nawet w soboty i niedziele :) i wyrabiają kartę debetową od ręki w parę minut, także w 30 minut
  • Odpowiedz