Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam... czy zrobić sobie maraton programowania od 22 do 6 rano? Mam pewien projekt do zrobienia (dokładnie mini aplikacja w VBA) i przydałoby się go zrobić. Znając życie wytrzymam do 2 w nocy, ale liczą się dobre chęci. #excel #vba #programowanie

Zrobić maraton kodzenia?

• Tak 65.1% (41)
  • Nie 34.9% (22)

Oddanych głosów: 63

• 26
@ludzik: Materiały, z który będę korzystał mogę tutaj wrzucić, jednak samego kodu nie wrzucę, bo pewne rozwiązania będą zrobione "moim sposobem" czyli "kod wygląda bez sensu, ale działa" ( ͡° ͜ʖ ͡°). Za niektóre postawy mógłbym zostać zlinczowany przez niektórych prokoderów.

P.S Nie jestem mistrzem programowania, ale coś tam po swojemu umiem zrobić.
@ludzik: Zacznij od tego, potem po prostu pisz. VBA już od wielu lat się praktycznie nie zmienia, więc odpowiedzi na wszystkie pytania można łatwo znaleźć w googlach. Jak już ogarniesz podstawy i będziesz chciał sobie uporządkować wiedzę to możesz na przykład Walkenbacha poczytać.
@GratisLPG: poczytam sobie później, ale pewnie będzie to motywacja żeby to zgłębić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obecnie siedzę w bazach danych i temat siłą rzeczy jest mi bliski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@croppz: @ludzik: @s8w8: @ZimnyKruk: @DarkAlchemy: Na dziś już koniec, bo mnie zmęczenie łapie. Co udało się zrobić:

- stworzyć formularze Google, z czego jeden wymaga poprawy
- stworzono "core" pierwszego arkusza, teraz tylko dopisać część, która będzie odpowiedzialna za działanie na drugiej tabeli
- arkusz 2 potrafi kopiować dane, w sumie można powiedzieć, że również "core" jest gotowy, trzeba tylko dopisać pętle, która będzie robić operacje do