Wpis z mikrobloga

Składniki na 6 placków

1,5 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, dokładnie
wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać
olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być w konsystencji miękkie.
Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części. Każdą z nich
rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką z obu stron. Za pomocą talerzyka (o średnicy
rozmiaru patelni na której będziecie smażyć) wykrajać tortille. Z pozostałych skrawków wyrobić
ciasto, powinno starczyć na ostatni placek (mi wyszło w sumie 6 placków).
Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na
jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym
placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.