Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mireczki z #webdev #programowanie #informatyka.
Musze wybrać szkołę i nie wiem co. Chce w przyszłości pracować w webdevie, w sumie jako fullstack, ale mogę robić i frontend i backend. Nie wiem, czy iść mat-fiz i robić studia, czy technik informatyk i mieć to gdzieś. Byłem pewny, że pójdę do technikum, ale teraz sam nie wiem. Ciężko będzie mi znaleźć pracę w tej dziedzinie, bez studiów? Czy samo technikum wystarczy, do znalezienia pracy jako webdeveloper?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Shyvana
  • 10
@AnonimoweMirkoWyznania: technikum - tutaj zależy, albo nic nie będziesz robił, albo wręcz przeciwnie i nawet się czegoś nauczysz z tematu infy (ile - zależy od szkoły, u mnie wszystkiego po trochu, sporo syfu i niewiele przydatnych rzeczy, ale teraz jest nowy program i niektóre szkoły uczą całkiem ok). Ale techbaza nie blokuje możliwości pójścia na studia, szczególnie jak teraz matma jest chyba rozszerzona + piszesz infę rozszerzoną i bez pisania fizyki
Wątpię żebyś trafił na technikum, w którym czegokolwiek się nauczysz. Przy założeniu tego samego poziomu, technikum będzie lepsze, ale w naszym kraju technika to gówno z bardzo niewieloma chlubnymi wyjątkami. Zamiast zastanawiać się czy lepiej iść na matfiz czy na technika, zastanawiaj się, która szkoła jest lepsza. W tej branży i tak wszystkiego trzeba uczyć się na własną rękę, technik informatyk daje Ci co najwyżej delikatny drogowskaz i absolutne podstawy, które zresztą
programista1500złnetto: Nie wiem jak w innych technikach, ale u mnie to była strata jednego roku. Nie nauczyłem się dosłownie niczego jeśli chodzi o programowanie. Nauczyciele na dodatek wymagali, żebym używał tego, czego oni chcą (standardy sprzed dziesięciu lat). Jakieś podstawy sieci faktycznie poznałem, ale równie dobrze mógłbym sam je poznać gdybym chciał. O nauce o hardware szkoda gadać, totalne dno. Plus taki, że w szkole u mnie właściwie nic się nie
Wiekszość pracodawców nie patrzy na wykształcenie, a na umiejętności.

@AnonimoweMirkoWyznania: tylko szkoda, że większość to te gówno firmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I słusznie, bez magistra imho nie ma programisty.

Przestań, kto patrzy na te śmieszne papierki po technikum? Chyba jak szukasz pracy w serwisie u Janusza za 2k brutto

@AnonimoweMirkoWyznania: Nie zatrudniłbym do pracy innej niż fizyczna kogoś bez średniego...

XDDD Zostanie ze śmiesznymi papierkami