Wpis z mikrobloga

Czy to mozliwe, ze po updacie BIOSu temperatury na procku spadly 'na pulpicie' z 28-33*C do 25-28*C, a przy obciazeniu z 80*C do okolo 60*C?

Martwily mnie tak wysokie temperatury bez oc, a teraz moge spokojnie podkrecic do 4,8GHz przy napieciu 1,3(moze uda sie zejsc nizej, ale bede sie bawil innym razem) i temperatura nie przekracza 80*C.
#pcmasterrace #komputery
  • 15
@elloMadafaka: @Atexor: Dzieki za odpowiedz, bo juz sie zastanawialem czy mi cos zle nie pokazuje, bo to dziwne zeby az tak spadly.
Inna rzecz, ze bylem przekonany, ze BIOS zaktualizowalem na samym poczatku jak zlozylem komputer, a wczoraj zauwazylem, ze plyta ciagnela na fabrycznym, pierwszym BIOSie :)
@BAM_BUS: Tez mam 7700k, tyle, ze od MSI mobo. Tez mi ostatnio spadly temperatury znacznie, mimo, ze nie aktualizowalem bios'a. Masz win10? Moze jakas latka na procka zadzialala? Widzialem, ostatnio bylo pare
@Dorrek: Hmmm no ja bym stawial jednak, ze w moim przypadku chodzilo o BIOS. Wczoraj mialem w idle lekko powyzej 30*C. Dzisiaj - po aktualizacji - w idle trzyma sie kolo 25*C.

A powiedz mi, kreciles swojego procka? Bo albo mam jakis kiepski egzemplarz, albo cos robie zle, ale 4.8GHz, to maks co z niego wyciagnalem.
@Dorrek: No ja tez na powietrzu i zastanawiam sie czy w ogole jest sens inwestowac w jakies wodne chlodzenie przy tak gownianym egzemplarzu, bo raczej nie wydaje mi sie, ze on pojdzie na 5GHz, skoro na 4,9GHz i przy 1,37V nie byl stabilny. Nad delidem mysle za to powaznie, bo pewnie temperatury spadna o 10*C lub wiecej. Tylko z drugiej strony strace gwarancje, a i sprzedac go bedzie trudniej.
@BAM_BUS: Sprzedac trudniej - nie koniecznie - w koncu sie lepiej kreci, ten kto bedzie chcial kupic uzywanego xx00k bedzie raczej chcial krecic. Wiec to moze byc zaleta dla takiej osoby. Ale gwarancja mnie tez powstrzymuje narazie. Z drugiej strony, jakby go ponownie zasilikonowac jakos sprytnie, to by pewnie przeszedl i ewentualna gwarancje u intela - tylko odpowiedni klej na bazie silikonu by trzeba dobrac
@Dorrek: No wlansie podobno jak sie sklei silikonem, to wymiana gwarancyjna moze przejsc, bo oni jakos specjalnie tego nie sprawdzaja. W dodatku procesory raczej sie nie psuja, wiec pewnie nigdy nie bedzie trzeba z gwarancji korzystac.
Tylko czy, w moim przypadku, delid cos da, skoro moj procek jest niestabilny na 4,9 i dosc wysokim napieciu? Do 1,4V i tak bez sensu go zylowac. Jak patrze po forach na ludzi, ktorzy wyciagaja
@BAM_BUS: Wiekszosc co wyciaga 5 jedzie na wodzie. Albo na highend powietrzu. Czego uzywasz do chlodzenia?
Poza tym, pamietaj, ze jest jeszcze kwestia pasty, przeszlifowania procesora i chlodzenia itp, za kazdym razem pare stopni, ale razem, daje juz niezly wynik.
Also, bez screenow nie wierz w to. Bo ja na swoim 7700k. wlasnie 8 ghz na powietrzu wyciagnalem, na 1,5V
@Dorrek: No ja lece na razie na Grandis2. Tylko kwestia jest tego typu, ze skoro na wysokim napieciu po paru sekundach wywala mi blad w c15 przy 4,9GHz (zanim nawet procek sie pozadnia rozgrzeje), to czy zmniejszenie temperatur tutaj cokolwie pomoze? Bo wyglada na to, ze moja sztuka nie ma raczej zadatkow na 5GHz.
@BAM_BUS: Przy lepszym chlodzeniu czesto sie okazuje, ze mozna przy nizszym napieciu dojsc do wyzszych wynikow. Umowmy sie, Grandis do topowych nie nalezy. Sam wlasnie rozwazam przejscie na AIO cooling, bo mam problemy z ewentualnym wsadzeniem NH-D15 do budy.