Wpis z mikrobloga

jak rozliczacie się jako freelancer za pozycjonowanine strony? najbardziej skłonny byłbym na umowę o dzieło, ale chciałbym rozliczać się abomanentowo, co tak średnio idzie w definicji "umowy o dzieło". Mam też opcję znajomego i jego firmę, by z nim się dogadać, ale wolałbym tego uniknąć. Macie jakieś doświadczenie?
#seo
  • 6
@ddaroo: Jak chcesz byś traktowany profesjonalnie to działaj od początku profesjonalnie. Załóż firmę, nawet jeśli ma być na Cyprze czy Gibraltarze, w Czechach itd. UoD to dobry myk, pod warunkiem, że dla jednego klienta robisz coś więcej niż samo SEO. Fajnie to się sprawdza przy kompleksowej obsłudze, gdzie możesz wpisać jako tytuł umowy np. copywriting, strategię etc. Prędzej czy później brak możliwości wystawiania FV sprawi, że potracisz możliwości współpracy z różnymi
@crazyfigo: tylko ja mam stałą pracę, na razie studiuje i nie chcę się pchać w działalność gospodarczą. Podejrzewam, że w przyszłości będzie to nieuniknione, ale obecnie nie chcę mieć żadnych zobowiązań. Mam możliwość robienia seo jednej firmie, zawsze fajna kaska może wpaść, ale tylko i wyłącznie jako dodatek - nie chcę tego traktować na ten moment inaczej. Teraz chcę się rozeznać jakie w ogóle mam możliwości rozliczania :)