Wpis z mikrobloga

Ej Mirki spod #prawojazdy,
Niedługo zaczynam jazdy i mam takie pytanie odnośnie ruszania, bo tego nie ogarniam ciągle. Trudno mi to sobie wyobrazić bp dotychczas ruszyłem strzałką do przodu w Mos Wander.
No wiec naciskam sprzęgło, włączam silnik, wrzucam jedynkę i co tera? Puszczam powoli sprzęgło i zaczynam wciskać gaz kiedy samochód zacznie ruszać, tak? Czy wcześniej, czy później? Czy w ogóle lepiej wysiąść i pójść na autobus?
  • 7
@1984: Osobiście jeszcze nie zdałem( ͡° ʖ̯ ͡°) ale mam radę - powoli jedziesz na sprzęgle bo wiadomo wyjeżdżasz pewnie ze szkoły na jakimś placu czy z bramy a jak wyjedziesz na ulicę to 2,3 i tak dalej.Zwracaj uwagę jak ci silnik pracuje - jeśli np jedziesz 40 i masz 2 bieg to będzie rzęzić.U mnie w Łodzi wszyscy na hyundai i20
@1984 wciskasz sprzęgło i hamulec, dopiero wtedy odpalasz. Wtedy wrzucasz jedynkę lub wsteczny i wtedy - jak ktoś pisał - jednocześnie odpuszczasz sprzęgło i dodajesz gazu. Jeśli będziesz miał problem z wyczuciem tego, możesz na po początku najpierw odpuścić sprzęgło do chwili gdy samochód zacznie drżeć i ruszać żeby wtedy wcisnąć gaz.