Wpis z mikrobloga

Mam do Was takie pytanie, czy kupując bezpozwoleniowego czarno prochowca i strzelając z niego na swoim ogródku, działce itp. jak z pistoletu hukowego. Czyli bez kuli. Mogę narazić się na
A)Mandat lub inne sądowe nieprzyjemności
B)Utratę pozwolenia na broń lub problemy przy wyrabianiu jego(pozwolenia)
Dziękuje za odpowiedź
Pytanie kieruje do #strzelectwo #bron #pozwolenienabron #czarnoprochowce trochę #prawo oraz @BrzydkiBurak
  • 11
  • Odpowiedz
@Kola_Rasija na ogródku czy działce jak zadbasz o bezpieczne warunki to chyba tylko z wiatrówki możesz legalnie popykac. Reszta to tak jak już było napisane, z resztą nie warto ryzykować że ktoś nieświadomy ale "uczynny" z sąsiadów cię #!$%@? gdzieś.
  • Odpowiedz
Oprócz tego,że broń czarnoprochowa (...) nie wymaga pozwolenia. Ale trzeba mieć na uwadze fakt iż jest to nadal broń palna. A tej można używać tylko na strzelnicy.
  • Odpowiedz
nie wolno. Bedziesz mial problemy jak ktos zglosi

dlatego wole zapytać a nie ryzykować, choć z drugiej strony to głupie trochę że bez problemu można porobić trochę huku że straszaka lub popularnego achtunga, a z czarno prochowca już nie
  • Odpowiedz
rekreacyjnie tylko strzelnica

@BrzydkiBurak: Według mojego czytania ustawy wygląda wcale że nie. Jest "w celach szkoleniowych i sportowych tylko na strzelnicach" ale o innych celach zapomnieli (to wcześniej dotyczy raczej korzystania ze sprzętu obiektowego, którego inaczej nie można by ludziom udostępniać).
Oczywiście interpretacja milicji może być taka, że jak ktoś próbował trafić, to cel szkoleniowy (uczy się strzelać) a jak z kolegą liczyli trafienia, to sportowy (współzawodnictwo) a w ogóle
  • Odpowiedz