Jak najpewniej zrobić kopie całego windowsa/ programów z wszystkimi ustawieiami? Na dysku zewnetrznym. Chce potem sformatować komputer by go komuś przekazać, a następnie po miesiącu powrócić do dokladnie starego mojego windowsa ze wszystkimi programami? Da się tak? #cloud #backup #informatyka #pcmasterrace #pc #komputery #programowanie
@czesieq4: @mbwykop: Dzięki za typy,Pytanie czy mogę utworzyć te kopie zapasową do poźniejszego uzycia na dysku zewnetrznym gdzie mam już swoje dane? zdjęcia i filmy itp?
@RedRed: Ja ciągle korzystam z Clonezill'i. Nie miałem nigdy problemu. Warunek, że robisz restore'a na tym samym dysku. Już na innym modelu dysku o takiej samej pojemności może już się nie uruchomić. :)
Clonezilla robi obraz dysku w plikach (w zależności jakie wielkości pliku ustawisz, standard bodajże to 2gb), więc można spokojnie trzymać na dysku zewnętrznym inne dane.
Dzieki za odpowiedzi wszystkim coś muszę coś wybrać, w takim razie. @dminta: i mogę nim zrobić obraz dysku na dysku zwenetrznym gdzie trzymam dane i w każdej chwili go użyć? do przywrócenia na innym laptopie? A który program z tej strony sciągasz bo od groma jest tam wersji?
@dminta: No właśnie a ja robie troche inną opcje, bo chce skopiować coś na dysk gdzie mam dane ktorych nie chce strracić, a potem spowrotem. I teraz już sam nie wiem, jest funkcja kopiowania partycji, ale nie pisze jasno czy dane na dysku docelowym bedą utracone czy nie. Bo tego bym nie chciał
@dminta: Mam laptop którego stan chcę zachować ma dysk 100 giga ssd. Pozatym mam dysk zewnetrzny na usb gdzie mam wszystkie zdjęcia z lustrzanki i cała mase rzeczy, mam na nig 200 giga wolego.
1. Chce zrobić obraz całego windowsa z laptopa z programami i plikami wszystkim 2. Nagrać/skopiować ten obraz na wolne miejsce na dysku zewnetrznym bez utraty danych zastanaych na dysku zewn 3. Skopiować owy obraz z dysku
http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Przeniesienie.systemu.z.HDD.na.SSD.czyli.jak.to.zrobic.sprawnie.i.bezpiecznie,226/2
Kopia dysku. szybko sprawnie i nic nie tracisz
Clonezilla robi obraz dysku w plikach (w zależności jakie wielkości pliku ustawisz, standard bodajże to 2gb), więc można spokojnie trzymać na dysku zewnętrznym inne dane.
@dminta: i mogę nim zrobić obraz dysku na dysku zwenetrznym gdzie trzymam dane i w każdej chwili go użyć? do przywrócenia na innym laptopie? A który program z tej strony sciągasz bo od groma jest tam wersji?
Tego akurat nie kumam, jak nadpisujesz to stare dane będą utracone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Chce zrobić obraz całego windowsa z laptopa z programami i plikami wszystkim
2. Nagrać/skopiować ten obraz na wolne miejsce na dysku zewnetrznym bez utraty danych zastanaych na dysku zewn
3. Skopiować owy obraz z dysku