Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Witajcie mirki,

Piszę bo mam problem mały, wykonuję jako firma zlecenia dla innej firmy, bez umowy itp. dobrze sie współpracuje więc umowa mi nie potrzebna. Wykonałem stronę www wraz z panelem i różnymi dodatkami i normalnie wystawilem za to fakture dla agencji. Sygnuje oprogramowanie swoim symbolem i copyrightami. Odezwał się do mnie bezpośrednio klient, że chce zmiany na stronie, pomijajac ta agencję. Zgłosiłem to agencji i w odpowiedzi poprosila mnie, zeby nie sygnowac oprogramowania, ale jednak bym chciał, żeby byla wzmianka o tym, ze tworzę takie rzeczy. Co zrobić w takiej sytuacji? Chce byc fair wobec agencji ale tez chcialbym jakas reklame mieć żeby poszlo w eter.

#webdev #programowanie

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Limonene
  • 8
@AnonimoweMirkoWyznania: W takich momentach umowa się przydaje. Agencja, która pozyskała klienta podpisuje się pod tym projektem. W umowie określa, czy wyraża zgodę na to, abyś Ty się pod tym podpisał/dodał do portfolio. Jednak wiele agencji po prostu nie wyraża na to zgody - taki los podwykonawcy. Jeśli Ci mówią, że nie chcą, abyś się pod tym podpisywał to mają takie prawo - w końcu to oni pozyskali klienta nie Ty.
Jeśli Ci mówią, że nie chcą, abyś się pod tym podpisywał to mają takie prawo - w końcu to oni pozyskali klienta nie Ty.

@Owieczka997: Jak nie podpisali umowy, ani się jawnie na to wcześniej nie umawiali (umowa ustna), to wszystko co napisał, jest jego i może się pod tym podpisywać, jeżeli ma ochotę :)

@AnonimoweMirkoWyznania: Jak nie ma umów to trzeba kombinować, jak chcesz być fair w stosunku do
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: @AnonimoweMirkoWyznania: a żeby było śmieszniej, bez zachowania formy pisemnej, to nawet majątkowych praw autorskich nie przekazujesz agencji, więc działają trochę po bandzie, bo zapewne swojego klienta zapewniają że usługa/dzieło jest bez wad prawnych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

btw, @AnonimoweMirkoWyznania: ponieważ nie wliczałeś takiej sytuacji podczas "zawierania umowy", przemyśl czy nie powinieneś negocjować lepszego wynagrodzenia w zamian za rezygnację wykonywania swoich praw
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Czyli nie ważne na jakich warunkach tworzymy stronę/aplikację internetową, zawsze możemy podpisać się pod nią imieniem i nazwiskiem? A jak to się ma do zostawiania kontaktu do siebie? Załóżmy imię i nazwisko + mail, albo adres strony personalnej?
@Viters: Najlepiej się prawnika pytać a nie przypadkowych ludzi na forum.( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem tyle ile w gazetach wyczytałem.
Najpierw trzeba ustalić czy strona jest utworem, bo nie każda jest.
Czy jej elementy są utworem.
Na pewno nie można się podpisać za kogoś i przypisać sobie autorstwa jeśli strona jest utworem.
Jak zrobiłeś stronę(która jest utworem), grafikę itp na pewno możesz się wszędzie chwalić, że ją