Wpis z mikrobloga

Chcę zainstalować inny ROM na moim OPO. Jak przeprowadzić backup danych z telefonu?

Zdjęcia ściągam przez FTP (serwer utworzony na telefonie przez ES file manager) bo przez kabel windows nie widział wszystkich.

Jak skopiować SMS i kontakty z telefonu w szybki i bezbolesny sposób?

Kontakty mam w pamięci telefonu, jak je przenieść na konto google powiązane z telefonem?

#android #oneplus
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emerge:
1. Zamiast FTP z ES FileManager użyj AirDroid
2. Co bekapa smsow https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riteshsahu.SMSBackupRestore&hl=pl
3. Bekap kontaktów : Kontakty -> rozwiń menu w prawym górym rógu -> Importuj/eksportuj -> Eksportuj do pliku .vcf -> wybierasz kontakty -> Wybierasz gdzie ma się zapisać i voila. Potem ten plik AirDroidem sobie pobierz na kompa. Analogicznie je przywrócisz opcją importuj z pliku .vcf
  • Odpowiedz
@emerge Wg mnie, najlepiej jest zrobić pełny backup przez recovery. Wtedy masz pełny obraz systemu i danych, więc nawet jak uwalisz system, to łatwo wszystko odzyskasz :-)
  • Odpowiedz
@emerge Ja właśnie też jestem na Lineage, ale nie ukrywam, że zdarza mu się coś odwalić. Czasami lubisię zrestartować nagle, plus jakieś inne, mniejsze problemami naturalne dla wersji nightly.
W recovery (ja mam twrp) jest przycisk backup i tam można pozaznaczac najlepiej wszystko i kliknąć backup. Trwa około 15 minut, robi obraz w pamięci telefonu i masz to do dyspozycji w razie czegokolwiek. Warto coś takiego zrobić.
  • Odpowiedz
@emerge Ja zauważyłem problem z powiększeniem zdjęć (wtedy lubi zaszaleć i działać zbyt szybko) no i właśnie te restarty niespodziewane :-)
Ach i jeszcze mimo włączonej opcji w ustawieniach, nie mam rozszerzonej opcji restartu po przytrzymaniu przycisku włączania.
  • Odpowiedz