Wracamy po krótkiej nieobecności. Woleliśmy poczekać z naszymi wpisami do momentu, kiedy opublikujemy obiecane Wam badania i odniesiemy się do tematyki, która była poruszana na wykopie. Do tej pory opieraliśmy się na badaniach wewnętrznych i zewnętrznych, które były przeprowadzane w czasach, kiedy mało kto myślał o wrzucaniu ich w internet. Odświeżyliśmy więc temat. Wszystko poniżej, zapraszamy do lektury.
1. BADANIA ZUŻYCIA GAZU W PŁYTACH SOLGAZ GPC
Dlaczego Główny Instytut Górnictwa? Szukaliśmy odpowiedniej instytucji, która jest bardzo wiarygodna i sprawdzi dokładnie nasze płyty. W połowie stycznia odpisał do nas GIG, który jest podporządkowany tylko Ministrowi Energii. Zdecydowanie nie jest to mała firma krzak, która działa komercyjnie, tylko instytucja nadająca się w sam raz do tych badań.
Jednostka GIG, która przeprowadziła badania na naszym sprzęcie to Zakład Oszczędności Energii i Ochrony Powietrza. Na co dzień zajmują się badaniem procesów spalania, sprawdzania oszczędności energii itp.
Jak przebiegały badania?
Wszystko, łącznie z ciśnieniem atmosferycznym i temperaturą pomieszczenia znajdziecie na końcu tego wpisu, lub w formie [PDF do pobrania tutaj]( http://docdro.id/LRCpoGO). Jest tam cała dokumentacja, którą zatytułowano: Badania kuchenki gazowej z palnikiem ceramicznym. Określenie efektywności spalania gazu. Prace rozpoczęto już 18.01.2017r. Zbadano dokładnie efektywność spalania, skład spalin, zużycie gazu i wszystkie elementy, które wpływają na oszczędność gazu w naszych płytach.
Co z nich wynika? Skopiujemy część podsumowania: Zastosowanie kuchenki gazowej typu GPC 4-T z palnikami inżektorowymi w porównaniu z zastosowaniem tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikiem Bunsena pozwala na : • odzysk energii użytecznej dzięki akumulacji ciepła płyty grzejnej. Akumulacja ciepła płyty grzejnej przy podgrzewaniu i utrzymaniu potrawy do wymaganej temperatury pozwala na odzysk 857 kJ, co tradycyjna kuchnia gazowa z palnikami Bunsena zużywa do 1071 kJ. • spalanie gazu w palnikach inżektorowych kuchenki o wyższej sprawności - 28,7% w porównaniu do kuchenki tradycyjnej 22,03%. Oznacza to, że kuchnia typu GPC 4-T spala gaz o 30,27% efektywniej w porównaniu do tradycyjnej kuchenki. • ponadto oszczędność zużycia gazu ziemnego 2E -GZ – 20, o dodatkowe 10% w trybie pracy cyklicznej • odzysk energii użytecznej przy spalaniu gazu w palnikach o 2 x 58 = 116 kJ (kuchenka posiada 2 – pola akumulacji ciepła palnika Ø 200 i Ø 160). Tradycyjna kuchnia możliwości odzysku energii użytecznej nie posiada. Wykorzystanie energii użytecznej w polach akumulacji ciepła palnika Ø 160 i Ø 200, których nie posiada tradycyjna kuchenka, pozwalają na dodatkową oszczędność zużycia gazu o ok. 21% w porównaniu do tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikami Bunsena.
Czyli możliwe jest nawet więcej niż 50%.
2. CZYSZCZENIE PŁYTY
Jak czyści się płytę Solgaz typu GPC? Dokładnie tak jak elektryczną płytę grzewczą. Osiąga podobne temperatury, a materiał na niej jest identyczny jak na płytach ceramicznych i indukcyjnych czołowych producentów. Więc jeśli ktoś nie radzi sobie z czyszczeniem naszej płyty, to z pewnością nie wyczyściłby elektrycznej płyty grzewczej.
Mimo to mamy coś, co pomoże jeszcze bardziej Od dłuższego czasu pracujemy nad dedykowanymi środkami czystości. Sprawdzaliśmy je na bardzo dużo sposobów i taki zestaw w połączeniu ze skrobakiem rozwiąże wszystkie problemy związane z pielęgnacją i czyszczeniem. Skład i zastosowanie opracowaliśmy z dwoma polskimi producentami środków czystości i sprawdza się naprawdę świetnie. Kliknij tutaj i zobacz ich zdjęcie Butelki mamy już gotowe, etykiety się drukują, więc środki lada dzień wejdą do sprzedaży. Ciekawostka: aromat jest robiony z naturalnych skórek pomarańczy i pachnie niesamowicie!
@SOLGAZ od kiedy to te procenty się sumują? XDDDD W dalszym ciągu nie potraficie wyciągnąć wniosków (!! ) z gotowego opracowania i w dalszym ciągu robicie #!$%@? z logiki. Podobnie obraz z kamery termowizyjnej, skala tak ustawiona że równie dobrze może być 400 jak i 800. No ale czego spodziewać się po "czarodzieju". Niestety widziałam wasze płyty w akcji XDDD i czyszczenie tego gówna to #!$%@? katogra, podczas gdy moja 20
Z tego testu wynika jedno: największe oszczędności wynikają tylko z bezwładności cieplnej płyty grzejnej i są to pozorne oszczędności, bo musielibyśmy założyć, że nikt po użyciu kuchenki nie je gorących potraw, tylko czeka, aż mu wystygną i podgrzewa znowu XD. Wydaje mi się, tak na chłopski rozum, że bezwładność cieplna może powodować wręcz zwiększone
Wydaje mi się, tak na chłopski rozum, że bezwładność cieplna może powodować wręcz zwiększone zużycie gazu przy krótkotrwałym używaniu kuchenki.
@UnitrA: No wręcz przeciwnie. Przecież to wyszło w testach i z bezwładności korzystają np. żelazka czy bojlery.
Praca cykliczna: przy gotowaniu na maksymalnym poziomie mocy w naszej płycie to 10% czasu jest bez zużywania gazu. Na niższych poziomach mocy tego czasu jest
@SOLGAZ: @r5678: @richmotherfucker: @Zbitakablem: W sumie ta randomka z ruskiego internetu jest strasznie do mnie podobna więc macie tutaj "sobowtórowe pokazmorde".
No wręcz przeciwnie. Przecież to wyszło w testach i z bezwładności korzystają np. żelazka czy bojlery.
@SOLGAZ: Co? Przecież w pdfie pisze, że jedyną wadą kuchenki jest dłuższe podgrzewanie potraw przy zimnej płycie. Codziennie rano robię sobie kawę i 3 minuty dłużej będzie grzać się woda. 1Kg wody w płycie Solgazu grzeje się w 9 minut 1Kg wody w zwykłej kuchence gazowej grzeje się w 6 minut.
@SOLGAZ: Mnie zastanawia dlaczego w TYM momencie zrobiliście 'krótkie' cięcie (widać bardzo szybko wysychającą wodę z płyty [ponoć była lodowata] i przemieszczenie się kropel wody na blacie). Czemu miała służyć taka edycja?
@SOLGAZ: @UnitrA: Przybliżając waszą kuchenkę do członu inercyjnego pierwszego rzędu i zakładając długi odstęp (większy niż stała czasowa kuchenki) to podgrzanie będzie dłuższe ( ͡°͜ʖ͡°)
@defoxe: czasem coś każdemu wykipi, jakieś ziemniaki czy olej z patelni. Nigdy się płyta nie wyłączyła. Przy myciu czasem się włączy, ale nigdy nie uruchomią się palniki. Garnki mieszczą się wszystkie normalne, jak ktoś ma kocioł baby jagi to sory.
Wracamy po krótkiej nieobecności. Woleliśmy poczekać z naszymi wpisami do momentu, kiedy opublikujemy obiecane Wam badania i odniesiemy się do tematyki, która była poruszana na wykopie. Do tej pory opieraliśmy się na badaniach wewnętrznych i zewnętrznych, które były przeprowadzane w czasach, kiedy mało kto myślał o wrzucaniu ich w internet. Odświeżyliśmy więc temat.
Wszystko poniżej, zapraszamy do lektury.
1. BADANIA ZUŻYCIA GAZU W PŁYTACH SOLGAZ GPC
Dlaczego Główny Instytut Górnictwa?
Szukaliśmy odpowiedniej instytucji, która jest bardzo wiarygodna i sprawdzi dokładnie nasze płyty. W połowie stycznia odpisał do nas GIG, który jest podporządkowany tylko Ministrowi Energii. Zdecydowanie nie jest to mała firma krzak, która działa komercyjnie, tylko instytucja nadająca się w sam raz do tych badań.
Jednostka GIG, która przeprowadziła badania na naszym sprzęcie to Zakład Oszczędności Energii i Ochrony Powietrza. Na co dzień zajmują się badaniem procesów spalania, sprawdzania oszczędności energii itp.
Jak przebiegały badania?
Wszystko, łącznie z ciśnieniem atmosferycznym i temperaturą pomieszczenia znajdziecie na końcu tego wpisu, lub w formie [PDF do pobrania tutaj]( http://docdro.id/LRCpoGO).
Jest tam cała dokumentacja, którą zatytułowano: Badania kuchenki gazowej z palnikiem ceramicznym. Określenie efektywności spalania gazu.
Prace rozpoczęto już 18.01.2017r. Zbadano dokładnie efektywność spalania, skład spalin, zużycie gazu i wszystkie elementy, które wpływają na oszczędność gazu w naszych płytach.
Co z nich wynika?
Skopiujemy część podsumowania:
Zastosowanie kuchenki gazowej typu GPC 4-T z palnikami inżektorowymi w porównaniu z zastosowaniem tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikiem Bunsena pozwala na :
• odzysk energii użytecznej dzięki akumulacji ciepła płyty grzejnej. Akumulacja ciepła płyty grzejnej przy podgrzewaniu i utrzymaniu potrawy do wymaganej temperatury pozwala na odzysk 857 kJ, co tradycyjna kuchnia gazowa z palnikami Bunsena zużywa do 1071 kJ.
• spalanie gazu w palnikach inżektorowych kuchenki o wyższej sprawności - 28,7% w porównaniu do kuchenki tradycyjnej 22,03%. Oznacza to, że kuchnia typu GPC 4-T spala gaz o 30,27% efektywniej w porównaniu do tradycyjnej kuchenki.
• ponadto oszczędność zużycia gazu ziemnego 2E -GZ – 20, o dodatkowe 10% w trybie pracy cyklicznej
• odzysk energii użytecznej przy spalaniu gazu w palnikach o 2 x 58 = 116 kJ (kuchenka posiada 2 – pola akumulacji ciepła palnika Ø 200 i Ø 160). Tradycyjna kuchnia możliwości odzysku energii użytecznej nie posiada. Wykorzystanie energii użytecznej w polach akumulacji ciepła palnika Ø 160 i Ø 200, których nie posiada tradycyjna kuchenka, pozwalają na dodatkową oszczędność zużycia gazu o ok. 21% w porównaniu do tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikami Bunsena.
Czyli możliwe jest nawet więcej niż 50%.
2. CZYSZCZENIE PŁYTY
Jak czyści się płytę Solgaz typu GPC?
Dokładnie tak jak elektryczną płytę grzewczą. Osiąga podobne temperatury, a materiał na niej jest identyczny jak na płytach ceramicznych i indukcyjnych czołowych producentów. Więc jeśli ktoś nie radzi sobie z czyszczeniem naszej płyty, to z pewnością nie wyczyściłby elektrycznej płyty grzewczej.
Mimo to mamy coś, co pomoże jeszcze bardziej
Od dłuższego czasu pracujemy nad dedykowanymi środkami czystości. Sprawdzaliśmy je na bardzo dużo sposobów i taki zestaw w połączeniu ze skrobakiem rozwiąże wszystkie problemy związane z pielęgnacją i czyszczeniem.
Skład i zastosowanie opracowaliśmy z dwoma polskimi producentami środków czystości i sprawdza się naprawdę świetnie. Kliknij tutaj i zobacz ich zdjęcie
Butelki mamy już gotowe, etykiety się drukują, więc środki lada dzień wejdą do sprzedaży. Ciekawostka: aromat jest robiony z naturalnych skórek pomarańczy i pachnie niesamowicie!
#solgaz #aferasolgazu #agd #badania #solgazbadania #afera #certyfikat
A poniżej obiecane badania:
źródło: comment_5jzz8Ssp3P5nxA6S4X9hmSfwZn7vqlAE.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
W dalszym ciągu nie potraficie wyciągnąć wniosków (!! ) z gotowego opracowania i w dalszym ciągu robicie #!$%@? z logiki.
Podobnie obraz z kamery termowizyjnej, skala tak ustawiona że równie dobrze może być 400 jak i 800. No ale czego spodziewać się po "czarodzieju". Niestety widziałam wasze płyty w akcji XDDD i czyszczenie tego gówna to #!$%@? katogra, podczas gdy moja 20
@SOLGAZ: ( ͡° ͜ʖ ͡°) taaa jasne
Z tego testu wynika jedno: największe oszczędności wynikają tylko z bezwładności cieplnej płyty grzejnej i są to pozorne oszczędności, bo musielibyśmy założyć, że nikt po użyciu kuchenki nie je gorących potraw, tylko czeka, aż mu wystygną i podgrzewa znowu XD.
Wydaje mi się, tak na chłopski rozum, że bezwładność cieplna może powodować wręcz zwiększone
źródło: comment_UHAVv6y79JPdRBHoibJg8vdF4VVvnM7T.jpg
Pobierzźródło: comment_fEgPkbB3m1YNu0ykBz4J2jSS9qa9NRKS.jpg
Pobierzhannahalla wciąga małe myszoskoczki
@UnitrA: No wręcz przeciwnie. Przecież to wyszło w testach i z bezwładności korzystają np. żelazka czy bojlery.
Praca cykliczna: przy gotowaniu na maksymalnym poziomie mocy w naszej płycie to 10% czasu jest bez zużywania gazu. Na niższych poziomach mocy tego czasu jest
źródło: comment_mUuLwtQjcq9cB9K1DLRe2Hq46MfXL00l.gif
Pobierz@SOLGAZ: Co? Przecież w pdfie pisze, że jedyną wadą kuchenki jest dłuższe podgrzewanie potraw przy zimnej płycie. Codziennie rano robię sobie kawę i 3 minuty dłużej będzie grzać się woda.
1Kg wody w płycie Solgazu grzeje się w 9 minut
1Kg wody w zwykłej kuchence gazowej grzeje się w 6 minut.
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@jakub-biel: ale komentarza mojego nie musiałeś usuwać... (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
źródło: comment_ILLLRng9K2k90lDbaRm0mA6wJGlB1EXO.jpg
Pobierz