Aktywne Wpisy
MirsonPL69 +195
Grooveer +5
Bomby z HIMARS o zasięgu 150 km, które załatwi USA Ukrainie robią o wiele mniejszy wybuch niż obecne rakiety z HIMARS do 80 km. Stworzono je z myślą o walce z terrorystami. Nie zrobiono produkcji seryjnej, bo nie znaleziono kupca. Dlatego te bomby pomogą UA, ale to nie będzie żaden game charger.
#wojna #ukraina
#wojna #ukraina
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
W trzecim wpisie tego roku chciałbym zaprezentować zmiany, jakie przeszedł mój rower w ciągu roku czasu :) Mam nadzieję, że w tym sezonie nie będzie wymówek związanych ze sprzętem.. no ale jednak w rowerze za 700 zł ciężko było o niezawodność.
Większość rzeczy kupiłem na giełdzie lub u znajomego handlującego częściami. Potwierdza się wiedza, że rower składany część po części będzie droższy, relatywnie niskie ceny udało się zachować poprzez znajomości, szczęście i trochę serwisowej roboty. I tak mój Bergamont zyskał upgrade w postaci:
Amortyzator RST F1RST - 450 zł
Manetki SLX, przerzutka przednia SLX, tylna XT - 152 zł (3x9)
Korba SLX - 180 zł
Pedały Shimano M520* - jako prezent
Support XT* - 50 zł
Kaseta SLX - 70 zł
Łańcuch KMC ze spinką* - 42 zł
Hamulec tarczowy Shimano BR-M615 - 50 zł
Tarcza hamulca Avid* - 20 zł
Linki, pancerze Shimano* - 30 zł
Klocki Jagwire półmetaliczne* - 27 zł
Opona Coninental RACE KING 2.0 - 20 zł
Opona Michelin Wild GRIP'R 2.1 - 10 zł (jeszcze nie założona, bo trzeba załatać)
* - nowe
Rower bazowy: 700 zł
Suma: 1100 zł + 700 zł = 1800 zł
Cóż, można lepiej, można dużo gorzej w tej cenie. Nie chcę się licytować, doświadczenie zdobyte przy składaniu tego wszystkiego samemu w całość, niemal nowy napęd oraz pewnego rodzaju historia związana z pracą nad pierwszym rowerem - tego się nie przeliczy na pieniądze :P
No i zostały mi wszystkie części, wyjdzie kiedyś z tego bardzo dobra dojazdówka albo rower dla kogoś bliskiego :)
Jest jeszcze jedna rzecz, na którą uwagę zwrócił mi kolega :D Rower się zmienia, ale bidon z butelki Oshee dalej bez zmian :) Także czuję się zoobowiązany do #wyzwanieoshee :)
Statystyki:
Dystans: 18 km
Czas: ◷01:14:29
Średnie tempo: 4:07 min/km
Średnia prędkość: 14,57 km/h
Kalorie: 697 kcal
Dystans: 40 km
Czas: ◷04:14:36
Średnie tempo: 6:19 min/km
Średnia prędkość: 9,48 km/h
Kalorie: 2380 kcal
W tym tygodniu to już 58km!