Wpis z mikrobloga

@Jestem_tu_nowy:Podstawowe to fasiągi w zasięgu wzroku :)

Trzydniowiański to też spora wyprawa w czasie.

@darkeldo:
Dzień w Kościeliskiej.
Wejście do Wąwozu Kraków i jak będziecie mili ochotę dalej po drabince na górę,przez jaskinię z latarkami lub na około zboczem.Level łatwy,pierwszy raz zabrali mnie tam na wycieczce klasowej w szóstej klasie podstawówki.
Wejście do Jaskini Raptawickiej i Mylnej.Tutaj też latarki zalecane.
Jak czasu starczy można dalej na Ornak.

Do Murowańca z
@Jestem_tu_nowy:Faktycznie.Pomerdało mi się z Kończystym.
Ale jednak od początku Chochołowskiej to jest 3.50h podejścia.Plus 3 zejścia.Plus przerwy na odpoczynek i foty.
I zastaje nas wieczór jak się w miarę rano nie ruszy :)

Z Chochołowskiej to wypożyczyłbym rower na początku,podjechał do schroniska gdzie go można przypiąć i atakował Wołowiec-Rakoń-Grześ.Ewentualnie w drugą stronę.
Czemu rowerem?Bo Chochołowska jest mega nudna.Dopiero końcówka jakoś w miarę się broni.
@darkeldo: Kuźnice ( każdy ceper musi zaliczyć obowiązkowo) -> Schronisko Murowaniec : Trudność terenu 2/10 widoki 5/10 . Czas przejścia ~ 2 h

W schronisku pytacie się czy podejście na Kasprowy oblodzone

TAK - Ze schroniska można iść nad Czarny staw Gąsienicowy - nadal prawie po płaskim z lekką ekspozycją.
Trudność 3/10, Widoki 6/10 ( widać z dołu orlą perć) , czas ~ 30 min
NIE - słynny Kasprowy, co każdy
@darkeldo: Na Gęsią Szyję z Zazadni. Piękne widoki całych Tatr i w sam raz by poruszać się w pierwszy dzień http://natatry.pl/tatry-wysokie/regle-tatr-wysokich/na-gesia-szyje-z-zazadnia
Fajne na początek też jest połączenie Doliny Strążyskiej, Sarniej Skały i Doliny Białego. Jest wszystkiego po trochę, przyjemnych widoków, wchodzenia, schodzenia. Dobra zaprawka, a przy wyjściu z Doliny Białego można zjeść sobie coś dobrego. Bardzo lubię ten szlak, w zeszłym roku przeszedłem go z 5-letnią bratanicą i było to jej
@frez
@KapralJedziniak
@MartinoBlankuleto
Troche źle napisałem na początku, chodziło mi o spokojna miejscowość do spania, z dala od Zakopanego. Nie straszne nam tereny czy dlugie chodzenie. Mega dzieki za wszystkie rady, na pewno z nich skorzystamy. Chcemy po prostu jak najwiecej upchnąć przez ten tydzien. Piekne widoki są podstawą bez wzgledu na cene heh.
Dziwię się, że nikt nie napisał o Morskim Oku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@darkeldo: Najlepszą opcją jest spanie po schroniskach o ile oczywiście nie masz wymagań co do standardów. Wydaje mi się, że przy trzymiesięcznym wyprzedzeniu jesteś w stanie zarezerwować miejsca i uniknąć spania na glebie. Dobrą bazą wypadowa jest Murowaniec (Hala Gąsienicowa). Jeśli chodzi o miejscowości, to poleca Kościelisko - świetna miejscowa architektura, bliskość szlaków w Tatry Zachodnie i brak zgiełku, którego chcesz uniknąć
@darkeldo:
Jak jedziesz z daleka i ekstra godzinka jazdy nie zrobi różnicy to jedziesz na Słowację a bazę zakładasz w jednej z miejscowości gdzie jest stacja kolejki elektrycznej oczywiście poza Popradem

Zalety
1. Mniej ludzi, więcej niedźwiedzi :)
2. Między szlakami jeździsz sobie wzmiankowaną kolejką elektryczną. GENIALNE rozwiązanie i pisze to absolutny przeciwnik kolektywnej komunikacji, któremu koleje kojarzą się tylko i wyłącznie z hitlerem.
3. Od strony południowej nie powinno być
@darkeldo: Do większości "atrakcji" dojedziesz busami z przystanków obok dworca pkp.
Jeżeli chodzi o dojazd samochodem to są też parkingi ale mimo wszystko wolę marszrutki :)

Napisz gdzie chcesz konkretnie się dostać to konkretniej napiszę co i jak.

No i jak napisał @dr_gorasul mapa jako wyposażenie podstawowe.
Do tego latarka.