Wpis z mikrobloga

@ql00: nie pomogę, dla mnie to świeży temat. Właśnie podłączają mnie pod światłowód i na szybko googlam jaki router dokupić by nie zasyfić mieszkania kablami a mieć chociaż zbliżoną prędkość do tego co mam na umowie.
@repostuj_pl: no to jedyne o czym slyszalem to nowy standard 802.11 ax, ale w tym roku dopiero drafty robią. Druga sprawa jest taka, że musisz mieć w kompie kartę sieciową obsługującą taki standard, zeby w pelni z niego korzystac.

Zakladajac, ze masz karte obslugujaca 802.11 ac, to w tym kierunku cos bym szukal, tutaj masz zestawieni CNET, moze cos znajdziesz
https://www.cnet.com/topics/networking/best-networking-devices/802-11ac/
@repostuj_pl: 1gbs nie osiągniesz po WiFi. Tzn jest jak dobrze pamiętam taka opcja ale jeśli jest to na potrzeby domowe to się nie opłaca.
Osobiście posiadam 600mb/s i wybrałem router TP-LINK ARCHER C7 ze względu na AC i dobrą moc sygnału. Nie mniej jednak osiągam prędkości w granicach 400-500mb/s po wifi a pełną prędkość po kablu. Taka konfiguracja mi odpowiada bo tylko przy PC obowiązkowo muszę mieć wysoką prędkość dlatego tam