Udało mi się zmusić #excel do oszukania terminala AS400 i używać za jego pomocą makr w #vba Czuję dobrze człowiek, współpracownicy się ucieszą, że będą mogli trochę uciec od czarnego ekranu, chociaż za wybitną wiedzę tego nie uważam ( ͡º͜ʖ͡º)
@Polinik jakbym miał dostęp do bazy na której działa terminal to bym to zrobił ( ͡º͜ʖ͡º) Tzn. dostęp w jakiś sposób bym uzyskał, ale tylko do SELECT, nic nie wprowadzę.
Jasne, że klawiatura to lepsze wyjście od latania myszą, ale jeszcze lepsze to makro, które pozwala połączyć listę części w Excelu z działaniami w terminalu, dzięki czemu nie bawimy się w Alt+Tab, Ctrl+C i Ctrl+V :)
@JanKremovski jak wrócę do domu to postaram się coś na PW napisać :)
@Polinik my używamy oprogramowania do terminala, które już ma w sobie możliwość nagrywania makr i ich odtwarzania, więc wystarczy tylko je z poziomu Excela puszczać. Dałem współpracownikowi, który pracuje na tym terminalu (ja tam praktycznie nic nie robię), plik z konfiguracją, makra ogarnia, zobaczymy co wymyśli za zastosowanie ( ͡º͜ʖ͡º)
Chciałbym oficjalnie NAPLUĆ z tego miejsca na każdego któremu nie chcę się dziś iść na #wybory nie zależnie od tego na kogo by zagłosował. Oczywiście podwójnie chciałbym OPLUĆ tych którym się dziś nie chcę iść ale będą pisać o polityce na mirko regularnie.
DOSKONALA BRUNETKA ? Faceci jak ona wam sie podoba ? Kobiety co myslicie o takim stylu? Te paznokcie, usta, rzesy, makijaz, piersy itd. Ocencie jej wyglad
Czuję dobrze człowiek, współpracownicy się ucieszą, że będą mogli trochę uciec od czarnego ekranu, chociaż za wybitną wiedzę tego nie uważam ( ͡º ͜ʖ͡º)
A co za problem? Sposobów jest kilka.
SQL Connector, ODBC, a nawet przez FTPa da się.
A poza przecież terminal, tryb tekstowy i obsługa w 100% klawiaturą to ewidentny win.
Nie to co powolne i myszkowoklikane SAPy czy Geody. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jasne, że klawiatura to lepsze wyjście od latania myszą, ale jeszcze lepsze to makro, które pozwala połączyć listę części w Excelu z działaniami w terminalu, dzięki czemu nie bawimy się w Alt+Tab, Ctrl+C i Ctrl+V :)
A jak sobie oprogramujesz to w Excelu, że wyciąga z SQL dane, obrabia i wypluwa gotowe makro do odpalenia w terminalu to już w ogóle bajka. :)
Np:
send "80051"send "109"
send
send
send
send "BP"
wait system
send
wait system
send "80052"
send "78"
send
send
send
send
@Polinik my używamy oprogramowania do terminala, które już ma w sobie możliwość nagrywania makr i ich odtwarzania, więc wystarczy tylko je z poziomu Excela puszczać. Dałem współpracownikowi, który pracuje na tym terminalu (ja tam praktycznie nic nie robię), plik z konfiguracją, makra ogarnia, zobaczymy co wymyśli za zastosowanie ( ͡º ͜ʖ͡º)