Wpis z mikrobloga

Udało mi się zmusić #excel do oszukania terminala AS400 i używać za jego pomocą makr w #vba
Czuję dobrze człowiek, współpracownicy się ucieszą, że będą mogli trochę uciec od czarnego ekranu, chociaż za wybitną wiedzę tego nie uważam ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 5
@DarkAlchemy:
A co za problem? Sposobów jest kilka.
SQL Connector, ODBC, a nawet przez FTPa da się.

A poza przecież terminal, tryb tekstowy i obsługa w 100% klawiaturą to ewidentny win.
Nie to co powolne i myszkowoklikane SAPy czy Geody. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Polinik jakbym miał dostęp do bazy na której działa terminal to bym to zrobił ( ͡º ͜ʖ͡º) Tzn. dostęp w jakiś sposób bym uzyskał, ale tylko do SELECT, nic nie wprowadzę.

Jasne, że klawiatura to lepsze wyjście od latania myszą, ale jeszcze lepsze to makro, które pozwala połączyć listę części w Excelu z działaniami w terminalu, dzięki czemu nie bawimy się w Alt+Tab, Ctrl+C i Ctrl+V :)
@DarkAlchemy: To jeszcze możesz używać terminala, w którym nagrywasz sekwencję a potem ją sobie odtwarzasz w teminalu (np. Minisoft Powerterm). :)

A jak sobie oprogramujesz to w Excelu, że wyciąga z SQL dane, obrabia i wypluwa gotowe makro do odpalenia w terminalu to już w ogóle bajka. :)

Np:

send "80051"
send "109"
send
send
send
send "BP"
wait system
send
wait system
send "80052"
send "78"
send
send
send
send
@JanKremovski jak wrócę do domu to postaram się coś na PW napisać :)

@Polinik my używamy oprogramowania do terminala, które już ma w sobie możliwość nagrywania makr i ich odtwarzania, więc wystarczy tylko je z poziomu Excela puszczać. Dałem współpracownikowi, który pracuje na tym terminalu (ja tam praktycznie nic nie robię), plik z konfiguracją, makra ogarnia, zobaczymy co wymyśli za zastosowanie ( ͡º ͜ʖ͡º)