Wpis z mikrobloga

@darek-jg: A jeszcze co do okularów to byłem u okulisty na badaniach niecałe pół roku temu i wyniki idealne wyszły. Chodzi o to, że wcześniej pracowałem w Excelu itd na netbooku 10" gdzie ledwo co było widać i po pracy wszystko mi się kiwało w głowie. Teraz znów kupiłem sobie laptopa 15" ale w rozdzielczości FullHD. Dobra, zmieniam skalowanie na takie, żeby bezproblemowo czytać to z odległości metra. W końcu gazeta
@protuberator: Ja tak mam przy monitorach z częstotliwością odświeżania 60 Hz. Miałem monitor 75 Hz i było w porządku. Przy 60 Hz po paru godzinach pracy były zawroty głowy, mdłości, złe samopoczucie, ból głowy i oczu. Teraz mam 144 Hz i nic takiego nie występuje. Po włączeniu FIFA po 5 minutach mam wszystkie wymienione wyżej objawy. Tak doszedłem, że gra sama zmienia częstotliwość odświeżania na 60 Hz. ;-)
@FxJerzy Wychodzi około 60 cm przy FHD dla 15". Ja z tej odległości praktycznie ledwo widzę bez skalowania. Mocno to naciągane wg mnie. Poza tym to też zależy od zdrowia osobnika :)
Ale dzięki za materiały.