Wpis z mikrobloga

Cześć, potrzebuję zrobić formularz kredytowy w #vba, dane jakie mają być w nim zawarte to kwota kredytu(TextBox), okres kredytowania w latach(ComboBox), raty stałe czy malejące(OptionButton x2), oprocentowanie stałe, czy zmienne(OptionButton x2); przy oprocentowaniu zmiennym jego wysokość ma być podana dla pierwszych 12 miesięcy i dla pozostałych(InputBox x2), dane: liczba miesięcy, wysokość raty, saldo mają być eksportowane do arkusza kalkulacyjnego.

Nie wiem jakich instrukcji użyć by dane zostały wypisane w arkuszu, dodatkowo mam problem z ustaleniem warunków dla oprocentowania zmiennego tak by przykładowo dla miesięcy od 1 do 12 była to wartość x, a dla miesięcy>12 y

W ogóle to prawie nic mi nie działa, funkcja PMT chce żeby w nawiasach pojawiły się liczby zamiast nazw zmiennych(da się ją jakoś zastąpić?)

dzięki za pomoc

#naukaprogramowania
  • 6
@DarkAlchemy: @JanKremovski: jako tako mi to idzie, ale nadal mam problem z instrukcjami do zmiennego oprocentowania

r to oprocentowanie

Dla oprocentowania stałego:

If OptionButton3 Then
r = InputBox("Podaj wartość oprocentowania kredytu", "Oprocentowanie kredytu")
r = r / 100
End If

Dla oprocentowania zmiennego:
If OptionButton4 Then

I teraz nie wiem jak to zapisać żeby zostały wykonane następujące instrukcje:

Dla wartości miesiąca od 1 do 12 wyświetlić InputBoxa w celu podania
@JanKremovski: Trochę się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o to żeby dać takie instrukcje które w zależności od wartości komórki podstawią do wzoru na obliczanie raty kredytu określoną wartość, w miesiącach 1-12 przykładowo 3%, a w miesiącach >12 4%
w ogóle ten algorytm kredytowy który znalazłem w sieci jest dość skomplikowany i nie wiem czy, nie da się tego policzyć jakoś łatwiej, i tak dla rat równych

A = (Sr(r+1)^N)/(((r+1)^N)-1)
gdzie
A - rata równa kredytu
S - wysokość kredytu
r - stopa dostosowana (czyli np dla 3,5% 0,035/12)
N - liczba rat

dla rat malejących:
A(n) = S(1+(N-n+1)*r)/N
gdzie
A(n) - n-ta rata
n - n-ty miesiąc spłaty