Wpis z mikrobloga

Dziś kolejny obiekt #polskienocneniebo, od #mactrixpoleca, jak podoba się to śledźcie tagi :)

Mgławica Hantle (M27, NGC 6853)

Gwiazdozbiór: Lisek, skala trudności w odszukaniu tego obiektu jest już całkiem spora dla nowicjuszy, bez Stellarium i/lub lornetki ciężko byłoby odnaleźć tę mgławicę na niebie żeby ją potem łatwo namierzyć teleskopem.

Widoczność: od kwietnia do grudnia, a najlepsze miesiące do obserwacji to letnie gdy jest wysoko na niebie

Wielkość gwiazdowa: M27 ma około 7.5 mag, nie zobaczymy jej na niebie gołym okiem, ale już w lornetce tak. W SkyMaster 15x70 widać ją jako rozmazaną kulkę wyraźnie większą od gwiazd.

Jest to mgławica planetarna, czyli pozostałość po gwieździe, która dokonała żywota, w niej znajduje się największy dotychczas poznany biały karzeł. W Syncie 8" go nie widać, jednak w większych aperturach da się go dostrzec. Sama mgławica jest w teleskopie bardzo jasnym i ciekawym obiektem do obserwacji wizualnych, pokazuje dużo szczegółów pod ciemnym niebem i wyraźnie odcina się od gwiazd w tle. Poniżej jak zwykle kilka grafik i zdjęć :)

Szkic1 - Synta8, GSO 15mm. Ja w swojej patrzyłem przez Scoposa 30mm i SkyWatcher UWA 15mm, u mnie było znacznie więcej detali i gwiazd widocznych, jednak ciemne niebo też ma spore znaczenie tutaj.
Szkic2 Newton 22"

Foto1
Foto2

#astronomia #kosmos #ciekawostki
mactrix - Dziś kolejny obiekt #polskienocneniebo, od #mactrixpoleca, jak podoba się t...

źródło: comment_zFC0DloOOJEDspVJrgq40pVcBv7UZjmD.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz