Podłączę takie cudo (i2c) przez port com/lpt lcd hd44780 żeby kontrolować wyświetlacz z poziomu linuksa? Czy się nie wygłupiać i normalnie podpinać bezpośrednio do LPT? Chodzi mi o sterowanie przez lcd4linux, bo to chyba najlepszy soft do obsługi wyświetlaczy?
@GRBAS: Jak chcesz podlaczyc do lpt to nie bedziesz potrzebowal i2c, da sie bezposrednio. Budowalem kiedys taki uklad, ale nie pamietam co i jak, bylo to z 15 lat temu.
@dogu18: ten adapter znalazłem tylko na allegro za ~50zł, liczyłem na to, że na ali będzie za kilka dolanów ( ͡°ʖ̯͡°) Zobaczę jeszcze ile kosztuje zlecenie trawienia pcb
@GRBAS: Jak chcesz na szybko coś ulepić to weź jakiś tani kontroler z uartem i dość gpio żeby HDka uruchomić + konwerter uart-usb. Tylko na kontroler trzeba by przygotować jakieś api podstawowe (właściwie jest wiele gotowców) w necie. Ewentualnie kontroler który ma już usb zaimplementowane, ale ja nigdy nie używałem takiego więc nie wiem jak to działa tak naprawdę i czy jest wygodniejsze od tandemu np mega8 + ftdi.
Ten aktor i postać Ghula wg mnie nosił cały serial na barkach. Całość jest bardzo dobra ale jak pojawia się Goggins na ekranie, to zaczyna być jeszcze lepiej. #fallout #seriale
Podłączę takie cudo (i2c) przez port com/lpt lcd hd44780 żeby kontrolować wyświetlacz z poziomu linuksa?
Czy się nie wygłupiać i normalnie podpinać bezpośrednio do LPT? Chodzi mi o sterowanie przez lcd4linux, bo to chyba najlepszy soft do obsługi wyświetlaczy?
źródło: comment_jjk1Tmx9h9Yor1pW7awwPX7JGObSmUPh.jpg
PobierzZobaczę jeszcze ile kosztuje zlecenie trawienia pcb
Ewentualnie kontroler który ma już usb zaimplementowane, ale ja nigdy nie używałem takiego więc nie wiem jak to działa tak naprawdę i czy jest wygodniejsze od tandemu np mega8 + ftdi.