#kiciochpyta #pytanie #bajka #dziecinstwo #wspomnienia Hej, Mirki i Mirabelki! Próbuję zidentyfikować bajkę z dzieciństwa. Oglądałam ją na pożyczonej kasecie VHS, gdzie była też nagrana "Mała Syrenka (1989)". Ta bajka to jakaś alternatywna wersja kopciuszka. Pamiętam takie motywy: zła siostra wrzuciła dobrej siostrze naszyjnik po matce do studni, gdy tam obie wpadły, okazało się, że połknął go żabi król; siostry trafiają do domu z dzieciakami, którymi mają się opiekować - złej siostrze jedno dziecko sika na kolana, dobra siostra z dziećmi trzepie poduszki, z których wypada pierze i robi się zima, krzyczą przy tym "Marija, Marija" :P; dobra siostra ma niebieskiego pieska, zła przywiązuje go w strasznym lesie do drzewa, zasypuje go śnieg i wyrasta w tym miejscu kwiat, gdy dobra siostra go zrywa, zamienia się znów w psa; jest pociąg, z którego wypada chleb dla ludzi - siostry pomagają go piec :D Nie pamiętam, żeby był tam jakiś książę ;) I nie, niczego nie ćpałam w dzieciństwie :D
Hej, Mirki i Mirabelki! Próbuję zidentyfikować bajkę z dzieciństwa. Oglądałam ją na pożyczonej kasecie VHS, gdzie była też nagrana "Mała Syrenka (1989)".
Ta bajka to jakaś alternatywna wersja kopciuszka. Pamiętam takie motywy: zła siostra wrzuciła dobrej siostrze naszyjnik po matce do studni, gdy tam obie wpadły, okazało się, że połknął go żabi król; siostry trafiają do domu z dzieciakami, którymi mają się opiekować - złej siostrze jedno dziecko sika na kolana, dobra siostra z dziećmi trzepie poduszki, z których wypada pierze i robi się zima, krzyczą przy tym "Marija, Marija" :P; dobra siostra ma niebieskiego pieska, zła przywiązuje go w strasznym lesie do drzewa, zasypuje go śnieg i wyrasta w tym miejscu kwiat, gdy dobra siostra go zrywa, zamienia się znów w psa; jest pociąg, z którego wypada chleb dla ludzi - siostry pomagają go piec :D Nie pamiętam, żeby był tam jakiś książę ;)
I nie, niczego nie ćpałam w dzieciństwie :D