Wpis z mikrobloga

@dakcts: ja też na dwa palniki (ale mam w zasadzie te 2 pola połączone) jadę zawsze na kuchence indukcyjnej i daje radę. Uważaj tylko na brzegach, ja sobie przechyliłem garnek przy brzegu, ześlizgnął się i ukruszył mi kawałek.
  • Odpowiedz
  • 0
@dakcts przede wszystkim musi byc gar z plaskim dnem tak zeby grzal na calej powierzchni. I trzeba uważac zeby nie przesadzac z mocą bo mozna szybciej przypalic niz na gazie.
  • Odpowiedz
@dakcts: ja tylko na takiej płycie robiłem. Generalnie uzywałem dwóch albo jednego palnika w zależności od potrzeby. Gar z krzywym dnem też mi nie przeszkadzał.
  • Odpowiedz
@Nivele: Mam kuchenkę gazową, ale zastanawiam się nad dokupieniem takiej grzałki, pytanka:
1. Nie ma problemu z wymiarami grzałki a wymiarami garnka? Tzn. grzałka do jakiegoś poziomu powinna być zanurzona.
2. Podgrzanie wody ok, a nie ma problemu z podgrzaniem brzeczki do chmielenia? (nie wiem, jakieś przypalanie czy coś?)
  • Odpowiedz
@Dragu91: Dla mnie ma wystarczającą tolerancję, na fotce zaznaczyłem mniej więcej zakres zanurzenia. Kombinuję w zależności od garnka, bo jak się rozkręci to dobrze jest trzymać ją na środku. Wcześniej jak miałem płytę elektryczną to pracowała cały czas, a teraz na gazie to tylko dogrzewam momentami zaczepiając normalnie o krawędź.
2. Wiele warek już ze mną przeszła i nie widzę aby brzeczka jej coś robiła, piwo też ok.
Nivele - @Dragu91: Dla mnie ma wystarczającą tolerancję, na fotce zaznaczyłem mniej w...

źródło: comment_2HszGXwQin0IQ38jdkfjggCyOgBIjkbK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Dragu91: a co z twoją kuchenką gazową jest nie tak, że chcesz zwiększyć moc grzewczą? Od kiedy wróciłem na gaz w zasadzie mógłbym grzałki nie używać. Przyśpiesza osiągnięcie punktu wrzenia o kilka/kilkanaście minut. Gorąco polecam ją ludziom z elektrykami, bo wiem jaką różnicę u mnie zrobiła jak nie mogłem osiągnąć nawet 90 C, bo więcej ciepła uciekało niż kuchenka dawała.
  • Odpowiedz
@Nivele: doprowadzenie brzeczki do wrzenia zajęło mi ostatnio 1:10h, pod przykryciem, później pilnowanie, żeby wrzało, ale nie za mocno jest praktycznie niemożliwe, bo jak trochę straci temp. ciężko dogrzać ;0 (ok 55 min grzałem wodę do zacierania)
  • Odpowiedz