Wpis z mikrobloga

#elektronika #stm32 #lutowanie Jedno pytanie bo popełniłem karygodny błąd i zakupiłem płytkę prototypową bez dokładnego ogarnięcia tematu ;] Nie lutowałem nigdy QFP ani żadnych takich małych mikroklocków. Mam dwa mikroklocki STM32F0 w LQFP64.

Zakupiłem coś takiego okazało się, że raster 0,8mm jest za duży w sumie mogłem to ogarnąć przed zakupem ale nie doczytałem oczywiście.

Czy jak kupię o taką to będzie ok? Raster 0,5mm. Wydaje mi się, że pod LQFP64 powinno właśnie być 0,5mm ale jeżeli bardziej doświadczony użytkownik lutownicy wyprowadzi mnie z błędu to będę wdzięczny ;)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tymian: tak otwierałem ale po wizycie w sklepie nie wiem czemu ;(
Kiedyś trzeba się nauczyć lutować albo przynajmniej spróbować ;)
w szufladzie leży jeszcze uBGA 144 stm32F4 (błąd w trakcie zakupów ) poczeka aż będę miał piękna stacje lutownicza na gorące powietrze ;)
  • Odpowiedz
@WasylWasaty: Polecam zakup topnika w płynie np. RF 800, powinno Ci nieco ułatwić sprawę.
I tak jak pisał @Tymian, złap kilka nóżek (najlepiej po przeciwnych stronach), przylutuj boki na gotowo i wróć do tych wcześniej przyłapanych.
  • Odpowiedz
@Kazaaa: Jeszcze nie mam porównania, za mało doświadczenia. Dzięki za rady na pewno skorzystam i z chęcią porównam zwłaszcza, że RF 800 jest bardzo tani jak patrzę na alledrogo :)
  • Odpowiedz