Mirasy z #programowanie #monitory #monitor #komputery #pcmasterrace doradzcie, mam całkiem małe biurko i zmieszcze tylko jeden monitor. Wybrać 34" ultra wide 1440p (LG 34um88) czy 27" 1440p? Może rzucić się na 4k 27"? Ktoś ma jakieś doświadczenia z powyższymi? Do pracy zdalnej (programista) i okazjonalnie gry.
@Andesch: ja miałem przelotnie 2 ultrawide 34/1440p, płaski mnie irytował, ale zakrzywiony był całkiem spoko. Oba wróciły jednak do sklepu bo miały #!$%@? matryce (martwe piksele i konkretny light bleed), ponoć standard w LG. Skończyło się na Dellu U2715h bo mi się 1440p spodobało.
@Andesch: Cholera, modelu nie pomnę - jakieś pierwsze jak wchodziły ze 2 lata temu, więc pewnie starszy. Ale albo mieli meeeega problem z kontrolą jakości, albo specjalnie do Polski rzucili trzeci sort, bo kumple też dostali jakieś padła.
@Andesch: piszesz mejla z przeprosinami, że pomyliłeś się przy zakupie i podałeś osobiste dane płatnicze zamiast firmowe do faktury, to ci zrobią korektę na poprawne. Z reguły nie robią problemu, bo nie chce im się bawić w zwroty.
34" ultra wide 1440p (LG 34um88) czy 27" 1440p? Może rzucić się na 4k 27"
@Andesch: nie wiem jak daleko siedziesz od monitora, ale dla mnie ekran >27'' nie ma sensu. Jak juz trzeba glową mocniej przekręcić, żeby zobaczyć coś z jednej, a później z drugiej, tzn. że ekran za duży (~ siedze ok 70cm od ekranu). Dlatego ja bym wziął mniejszy ekran czyli 27''.
@Andesch: im wieksza rozdzielczosc tym lepiej.. zawsze! wszystko co masz na fullhd mozna identycznie wyswietlic na 4k podwajajac pixele w pionie i poziomie (w druga strone nie), jezeli tylko nie szkoda ci kasy to bralbym 4k
Edit: miałem 34UC97, ale płaskiego nie pamiętam.
A co do 4k przy 27 - mi się zdarza na 24" :) Ale tycie to jest okrutnie. Z drugiej strony - fonty na 125-150% i jedziesz.
@Andesch: nie wiem jak daleko siedziesz od monitora, ale dla mnie ekran >27'' nie ma sensu. Jak juz trzeba glową mocniej przekręcić, żeby zobaczyć coś z jednej, a później z drugiej, tzn. że ekran za duży (~ siedze ok 70cm od ekranu). Dlatego ja bym wziął mniejszy ekran czyli 27''.
@Andesch: a o podwójnym wysięgniku VESA kolega słyszał ?